-->

3. januar 2021

2020 ble ikke året med færrest flyulykker

Flyulykken i Kozhikode i India krevde 18 menneskeliv

Pandemi over hele verden, og en luftfartsbransje i knestående, fjoråret ble ikke året med færrest flyulykker som tok liv. Faktisk omkom flere i fjor enn 2019.
 annonse 


Ferske tall viser at flere døde i kommersielle flyulykker i 2020 enn året før. I fjor krevde flyulykker 299 menneskeliv, mot 256 i 2019, det til tross for en pandemi som har satt store deler av verdens flypark på bakken. Antall komersielle flyreiser verden over, falt i fjor med 42%.

De ferske tallene viser at 176 mennesker mistet livet da iranske, militære styrker, skjøt ned et fly fra Ukraine International Airlines (UIA), i januar forrige år. Denne ulykken alene krevde over halvparten av de livene som gikk tapt i flyulykker i 2020.

Videre mistet 98 mennesker livet i mai da et fly fra Pakistan International Airlines (PIA) styrtet i byen Karachi. Menneskelig feil i cockpit er oppgitt som årsak til denne ulykken.

Ulykken førte til at PIA fra 1. juli fikk forbud mot å fly i Europeisk luftrom, forbudet skyldes at rundt 150 piloter i selskapet ble mistenkt for å ha jukset med, og forfalsket lisenser.

Flyforbudet førte videre til at selskapets ruter fra Oslo til Islamabad og Lahore ble lagt ned.

I august forulykket også et fly fra Air India Express. Dette flyet var på vei fra Dubai til Kozhikode i Keralaprovinsen i India. Flyet skal ikke ha greid å stoppe i enden av rullebanen, det forsvant utfor kanten av rullebanen og ned i en dal, der flyet knakk i to. 18 personer mistet livet i denne ulykken, blant dem, de to pilotene. Det skal ha regnet kraftig i området da ulykken skjedde.

Antall flighter som endte med tap av liv falt til 40 i fjor, mot 86 i 2019. Kun 5 av fjorårets 40 flyulykker krevde liv. Årsgjennomsnittet for flyulykker med dødelig utgang har vært konstant de siste 10 årene.

Den globale luftfartsindustriens sikreste år var 2017. Det skjedde ingen dødsulykker med jetfly det året, og kun to dødsulykker med regionale turboprops som resulterte i 13 dødsfall.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart