-->

31. januar 2021

Tjener rått på tilleggstjenester

Flyr høyt på tilleggstjenester (Wizz Air)

For de fleste flyselskap var 2020 et helvetesår, med nær total kollaps i inntekter og med mer enn én vinge i flygrava. Wizz Air derimot kunne cashe inn mer for salg av tilleggstjenester enn for selve flybilletten.
annonse


Du kjenner det både fra Ryanair og Norwegian. Flybilletten du kjøpte hos lavprisselskapet kostet deg bare noen få hundrelapper, enten du dro til bestemor i Alta eller på en oval weekend-tur med paraplydrinker i Alicante.

Du smilte bredt over billetten til 499,- én vei, men da du hadde bestilt alle tilleggstjenestene som bagasje, setereservasjon og prioritert ombordstigning og golfbagen, så ble det kanskje ikke så billig allikevel?

Og glemte du å sjekke inn hjemmefra, printe ut boardingkortet og måtte du betale for cabinkofferten på flyplassen fordi det bare var en liten veske som var inkludert i prisen? Ja da har lavprisselskapet tjent gode penger på deg.

Lanserer 5 Sydenruter fra Oslo 

Kanskje det ble den samme prisen som med fullserviceselskapet der både bagasjen er inkludert og det ikke koster noe for å sitte ved siden av reisefølget?

Det er alle disse små beløpene som i flybransjen kalles "ancillary revenue", en betegnelse for inntekter fra gebyrer og tilleggstjenester.

For første gang viser Wizzairs regnskapstall at de tjente mer på de gebyrene enn selve flybillettene.

Wizz Air hadde i siste kvartal en omsetning på 149.9 millioner euro, noe som er et fall på hele 77% sammenlignet med samme periode året før.

Tilleggsinntektene utgjorde 81,6 millioner euro, noe som tilsvarer nesten 55 prosent av den totale inntekten. Verdien på de solgte flybillettene utgjorde altså bare 68.3 millioner euro, som dermed ikke lenger er hovedinntekten. I samme periode året før utgjorde tilleggsinntekten bare 47 prosent av den totale inntekten.

Til sammenligning har disse gebyrene utgjort om lag 30% av de totale inntektene hos Ryanair, og ca. 20% hos Norwegian - før pandemien.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart