-->

31. mai 2021

Planlegger luftskiprute mellom Oslo og Stockholm

Planlegger luftskipsrute mellom Oslo og Stockholm (Hybrid Air Vehicles)

For de som vil reise grønt mellom Oslo og Stockholm, men som bekymrer seg for karbonavtrykket fra flyreiser, lover et lite selskap fra Bedford i England en overraskende løsning: kommersielle luftskip.
annonse
Mens vi venter på luftskipene, her er de billigste flybillettene


Hybrid Air Vehicles (HAV), har utviklet et nytt miljøvennlig luftskip 84 år etter Hindenburg-katastrofen, presenterte nylig en oversikt over ruter de håper å kunne betjene fra 2025 - blant annet Oslo - Stockholm.

Rutene for luftfartsskip fra HAV, av typen "Airlander 10" med plass til 100 passasjerer inkluderer blant annet en rute fra Barcelona til Palma de Mallorca på fire og en halv time. Selskapet sier at reisen med luftskip vil ta omtrent samme tid som flyreiser gjør i dag, når en regner med reisetiden til og fra flyplassen, samt oppholdet på flyplassen før og etter reisen.


 
Men turen med et luftskip vil generere et mye mindre karbonutslipp. HAV sier at CO2-fotavtrykket per passasjer på et luftskip vil være på omtrent 4,5 kg, sammenlignet med rundt 53 kg med jetfly.

Dette må jo høres ut som en våt drøm for en hver MDG politiker...

Selskapet planlegger for ruter mellom Liverpool og Belfast, som vil ta fem timer og 20 minutter, Oslo og Stockholm på seks og en halv time; og fra Seattle til Vancouver på litt over fire timer.

Her kan du regne ut ditt CO-2 avtrykk for flyreisen 

Tom Grundy, HAVs administrerende direktør sammenligner Airlander med en hurtigferge, og sier dette om luftskipene:

- Dette er ikke et luksusprodukt, det er en praktisk løsning på utfordringene som klimakrisen utgjør. 47% av regionale flyreiser forbinder byer som er mindre enn 370 km fra hverandre, og avgir en enorm mengde karbondioksid på turen.

Ingen ting å utsette på utsikten eller interiøret i cabinen (Hybrid Air Vehicles)

- Vi har designet luftskip til veldig lange avstander, men som kan benyttes på veldig korte ruter, når dét faktisk er en bedre løsning, sier Grundy. Hvor mye lenger skal vi reise disse korte avstandene med et så stort karbonavtrykk, spør han retorisk?

Han sier videre at den hybridelektriske Airlander 10 kan fly disse rutene med 10% av karbonavtrykket fra 2025, og med enda mindre utslipp i fremtiden når luftskipene forventes å være elektrisk drevet. Dette er en rask gevinst for klimaet som vi kan ha på plass om bare noen få år.

Hybrid Air Vehicles opplyser at de er i samtaler med en rekke flyselskaper for å operere rutene, og forventer å kunngjøre partnerskap med disse i løpet av de neste månedene.

12 luftskip i året
Tom Grundy sier at selskapet er nær å finne stedet der produksjonen av luftskip vil finne sted. Målet er å produsere rundt 12 luftskip i året fra 2025.
Luftskipet kan ta av og lande på nesten hvilken som helst flat overflate. På den siste testflyvningen nådde den en høyde på 2100 meter og nådde 50 knop, (ca. 92 km/t).

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart