-->

30. mai 2021

Frykter timelange køer på flyplassene

Frykter timelange køer på flyplassene (Illustrasjonsfoto)

Luftfartsorganisasjonen IATA frykter kaos på flyplassene hvis ikke myndighetene får på plass digitale løsninger for vaksinepass og andre helsedokumenter. Selv om trafikken for øyeblikket er lav, har ventetiden på flyplassene fordoblet seg. Skrekkscenariet er 5 - 8 timers køer.
annonse


Før Covid-19 brukte passasjerene i snitt halvannen time på det praktiske ved en reise: innsjekking, avlevering av bagasje, sikkerhetskontroll, eventuell passkontroll og henting av bagasje på ankomststedet.

Ifølge IATA (International Air Transport Assosiation - Den internasjonale organisasjonen for lufttransport) viser tall fra flyplassene at passasjerene i høysesongen som ligger foran oss, risikerer å måtte bruke tre timer på disse prosedyrene. Per i dag er kun 30% av de reisende er tilbake i forhold til før pandemien, det vil si at svært mange mennesker skal ut å reise i ukene og månedene som ligger foran oss.

Gardermoen: Arbeidet med oppskalering i full gang

Derfor advarer IATA om kaos på flyplassene rundt om, med mindre myndighetene godtar å digitalisere måten helseinformasjon håndteres i forbindelse med reiser (vaksinepass og dokumentasjon for Covid-19-tester). I Norge venter vi fortsatt på en skikkelig informasjon om når et elektronisk vaksinepass er på plass, siste oppdatering fra regjeringen sier "en gang i juni".

Papir tar lang tid
De lengste køene man har sett til nå er i innsjekking og ved passkontroll, der vaksinepass og dokumentasjon for Covid-19-tester hovedsakelig blir sjekket som papirdokumenter.

Hygienesmart: Sjekk inn og reis berøringsfritt 

Anslag viser at hvis det ikke blir en effektivitetsøkning på disse stedene, risikerer passasjerer å måtte bruke fem og en halv time på å komme seg gjennom flyplassen når trafikken er på 75% av trafikknivået før Covid-19, og åtte timer når trafikknivået er tilbake på det normale.

Betydelige forsinkelser
Uten en automatisk løsning for Covid-19-kontroll er det utsikter til betydelige avvik på flyplassene.
Vi må automatisere kontrollen av vaksine og testsertifikater før trafikken begynner å vokse.
De tekniske løsningene finnes, men myndighetene må bli enige om de digitale standardene. Og de må handle raskt!

 Willie Walsh, IATAs generaldirektør


 - Dette kan ikke vente. Stadig flere blir vaksinert, flere grenser åpner seg, og bookingtallene forteller oss at etterspørselen nærmer seg ekstremt høye nivåer. Men regjeringene og kompetente myndigheter verden rundt handler isolert og somler med avgjørelser. En god omstart for luftfarten er fortsatt mulig, men da må myndighetene forstå at tiden er knapp, og handle der etter, sier Walsh.

Står i veien for selvbetjening
De siste årene har flypassasjerer lært seg til å klare seg veldig mye alene på flyplasser. De er ansvarlige for innsjekking, de leverer selv bagasjen på bag-drop og bruker ombordstigningskortet som adgangsnøkkel. Alt dette risikerer å bli satt tilbake hvis passasjerer må vise papirer på at de har blitt vaksinert eller testet, flere steder i prosessen.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart