-->

24. mai 2021

SAS: Skal ikke fly fra Oslo over hviterussisk territorium (oppdatert)

Skal ikke fly over hviterussisk territorium (Wikimedia)

Som en følge av at et fly fra Ryanair søndag ble tvunget ned på flyplassen i Minsk, hovedstaden i Hviterussland, og en regimekritisk journalist ble pågrepet, har SAS besluttet å omdirigere sine fly på ruten mellom Oslo og Kyiv. Ruten mellom Oslo og den ukrainske hovedstaden går blant annet over hviterussisk luftrom.
annonse


Det opplyser selskapet til VG mandag kveld.

– Sikkerhet er vår fremste prioritet. Vi følger de anbefalinger som kommer fra skandinaviske og europeiske myndigheter. SAS skal nå unngå hviterussisk luftrom på våre flyginger. Det vil gjelde ruten mellom Oslo og Kyiv, som er den eneste ruten som påvirkes, sier kommunikasjonssjef Freja Annamatz i SAS Sverige til avisen.

Det var søndag et fly fra lavprisselskapet Ryanair var på vei fra Hellas til Vilnius, hovedstaden i Litauen. Da flyet kom inn i hviterussisk luftrom, fikk mannskapet beskjed om at flyet var blitt utsatt for en bombetrussel. Flyet ble tvunget til å lande i Minsk, hovedstaden i Hviterussland. Ryanairmaskinen ble eskortert ned av jagerfly fra det hviterussiske luftforsvaret.

Skjermdump Twitter

 
På bakken ble passasjerer og mannskap holdt igjen i 7 - 8 timer, mens flyet ble grundig undersøkt. Samtidig ble den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj pågrepet av hviterussiske myndigheter. Protasevitsj lever i eksil i Litauen, dit han var på vei sammen med sin kjæreste.

Dette er ikke bare en uakseptabel bruk av makt, men en slik handling er også en trussel mot europeisk flysikkerhet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Stopper flygninger
Søreide og en rekke andre europeiske politikere har tatt til orde for sanksjoner mot Hviterussland og landets president Aleksander Lukasjenko.

Blant annet ønsker man å forby hviterussiske flyselskap å benytte seg av europeisk luftrom, enten det er snakk om persontransport, eller cargoflygninger.

I mellomtiden har britene allerede kommet på banen, mandag opplyses det at den britiske regjeringen har påbudt britiskregistrerte fly å unngå hviterussisk luftrom. I tillegg suspenderer de luftfartsløyven til det hviterussiske flyselskapet Belavia.

Tyske Lufthansa og nederlandske KLM opplyser også mandag kveld at de stopper alle sine flygninger som går over hviterussisk luftrom.

Natt til tirsdag (25. mai) ble lederne i de 27 EU-landene enige om en felles uttalelse der det heter at handlingen i Minsk var en "statlig flykapring". Videre bestemte EU seg for å forby alle hviterussisk flyselskap å benytte seg av europeisk luftrom, samt at alle europeiske flyplasser blir stengt for hviterussiske flyselskap.

Oppdatert 25.05.21 kl. 06:06

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart