-->

5. januar 2022

Endrer gyldigheten for Coronasertifikatet

(Illustrasjonsfoto KLM)

EU besluttet før jul å innføre endringer i gyldigheten i coronasertifikater. Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 (rundt 9 måneder) dager siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig coronasertifikat.
annonse


Fra og med 1. februar 2022 vil fullvaksinasjon altså gi gyldig EU-coronasertifikat kun i 270 dager (som tilsvarer rundt 9 måneder), fra siste vaksinedose.
Dersom man har tatt eller tar oppfriskningsdose med vaksine vil gyldigheten forlenges uten begrensning, opplyser FHI onsdag.

Gjennomgått covid-19 erstatter ikke oppfriskningsdose, men gir fortsatt gyldig coronasertifikat i 180 dager.
For fullvaksinerte har EU også besluttet at påvist coronasykdom etter fullvaksinasjon ikke sidestilles med oppfriskningsdose.

Når det gjelder oppfriskningsdose, så erstatter altså ikke infeksjon denne dosen for coronasertifikatet.

Påvist covid-19 gir gyldig coronasertifikat basert på gjennomgått sykdom fra dag 11-180 (som tilsvarer rundt 6 måneder). Når gyldighetsperioden har utløpt, trengs enten en oppfriskningsdose, en ny periode med gyldig sertifikat basert på påvist covid-19, eller eventuelt negativ test (i land som tillater det) for å få gyldig coronasertifikat.

Ulike land kan ha ulike krav, derfor er det fortsatt viktig at alle som skal ut og reise sjekker nettsidene Reopen EU. (ekstern lenke)

Slik vises oppfriskningsdose fra 1. februar
Oppfriskningsdose vil vises som «3 av 3» for de som er fullvaksinert med to doser, og «2 av 1» for de som ble regnet som fullvaksinert etter én dose av en vaksine på grunn av vaksinetypen eller gjennomgått covid-19.

coronasertifikatet vil tilpasses endringer før 1. februar.
FHI, Helsedirektoratet og NHN vil tilpasse det norske coronasertifikatet og verifikasjonsappen i henhold til endringene i god tid før 1. februar.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart