-->

2. april 2022

Krig skaper større usikkerhet enn pandemi for sommerens utenlandsferie

Tross krig og pandemi - 31 prosent av oss reise utenlands i sommer (Getty)

14 prosent av nordmenn er usikre på om de skal reise utenlands i sommer på grunn av krigen i Ukraina, mens 13 prosent er usikre på grunn av koronapandemien, viser en fersk undersøkelse.

Mens 1 av 3 skal reise utenlands i sommer, er det enda flere som fortsatt ikke har bestemt seg. Det til tross for at nordmenn planlegger å bruke betydelig mer penger på årets ferie enn i fjor.

Det viser en helt fersk, landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for FINN reise. Undersøkelsen er gjennomført i andre halvdel av mars i år, blant 1150 respondenter i alderen 18-87 år.

– Nyhetsbildet har den siste tiden vært ganske mørkt. Selv om vi er på vei ut av pandemien har krigen i Ukraina påvirket oss. Høye strøm- og drivstoffpriser har også fått mye oppmerksomhet. Det gjør at vi nordmenn er splittet på det å reise utenlands i sommer, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Undersøkelsen viser at 30 prosent skal reise utenlands i sommer, og av disse har halvparten allerede bestilt ferien. 33 prosent skal ikke utenlands, mens 37 prosent sitter på gjerdet.

Oslo-tallene viser at 19% skal utenlands i ferien og har bestilt reise, 19% skal utenlands i ferien, men har ikke bestilt reise. Videre svarer 12% at de er usikre på en utenlandstur grunnet krigen i Ukraina, og 15% grunnet pandemien.

– Trenden er at vi bestiller ferie stadig senere, samtidig er det ventet at flyprisene vil øke frem mot sommeren og tilbudet reduseres. Mange er nok såpass sultefôret på å feriere utenlands at tallene vil øke, og trumfe en eventuell uro. Men det gjelder å ikke vente for lenge. Våre egne tall fra FINN reise viser at Spania, Hellas, Tyrkia og Thailand så langt er blant de mest populære sommerdestinasjonene, sier Berge.

Spania er alltid populært (Illustrasjonsbilde)

   
Vi vil ordne feriereisen selv – kun 1 av 10 foretrekker charter
Et flertall av oss, hele 54 prosent, foretrekker å sette sammen sin egen reise med fly og overnatting, og stadig flere foretrekker dette fremfor å velge ferdig pakkereise. Kun 14 prosent foretrekker pakkereise eller chartertur, viser undersøkelsen.

I Oslo svarer hele 73% at de foretrekker å bestille fly/ overnatting selv. Kun 4% av Oslos befolkning foretrekker charter/ pakkereiser   

– Dette er helt i tråd med det inntrykket vi har. Nordmenn er gode på å planlegge og sette sammen egne reiser. Vi liker fleksibiliteten, valgmulighetene og ikke minst blir det billigere. Vi ser også i undersøkelsen at svært mange har savnet å planlegge og organisere reiser under koronapandemien, sier Berge.

1 av 2 planlegger vennetur i 2022
Det kan også se ut som om 2022 blir året der venneturer og blåturer endelig får en etterlengtet oppsving.

FINNs reiseundersøkelse viser nemlig at 50 prosent planlegger en reise i Norge eller til utlandet med venner i løpet av året, og spesielt populært er dette i alderen 18-34 år.

– Mange av oss er nok litt utsultet på sosial kontakt etter to år med pandemi og nedstengning, og da står gjerne tur med venner høyt på prioriteringslisten, særlig for de yngre.

I Oslo svarer 36% av de spurte at de vil reise utenlands med venner i år, mens 29% vil reise i Norge med venner.

SOMMERRUTENE 2022

1 av 3 vil bruke mer penger på årets sommerferie
Til tross for usikre tider og høyere kostnader er feriebudsjettet intakt og vel så det. 34 prosent sier at de skal bruke mer penger på året sommerferie sammenlignet med i fjor, mens kun 11 prosent sier de skal bruke mindre.

Det er hos de yngste at feriepengene sitter løsest; i alderen 18-24 år svarer hele 43 prosent at de skal bruke mer penger.

For Oslo viser tallene at 13% skal bruke mye mer penger på ferie i år, 26% litt mer, 37% det samme som i fjor, 7% litt mindre og 4% av oss skal bruke mye mindre.

Oslo topper flysøk
Dette er topp 10 mest populære destinasjoner for sommerferien 2022
(søk gjort i mars for perioden juni/juli 2022):
  1. Oslo
  2. Alicante
  3. Bangkok
  4. Antalya
  5. Colombo
  6. Malaga
  7. Manila
  8. Istanbul
  9. London
  10. Barcelona

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart