-->

8. april 2022

Ut å fly i påsken? Noen reisetips etter pandemien

Det er mange tusen som skal fly i påsken, her får du med eg noen tips (Avinor)

To år med pandemi får ikke Ola Nordmann til å kaste seg på første fly til Syden. Over en million satser på at snøen holder seg på fjellet i påska, rundt 150.000 satser på varmere strøk.
Men er du en av dem som reiser utenlands? -  her får du med deg flere gode råd.

Fire prosent, noe som tilsvarer nær 150 000 nordmenn, oppgir at de skal reise til varmere strøk i påsken. Det kommer frem i en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1. For mange er det første utenlandstur på to år.

– Det er kanskje lenge siden du har vært utenfor Norges landegrenser, og da er det smart å forberede seg godt. Sjekk både pass og koronasertifikat og husk at det fortsatt kan være lokale koronarestriksjoner, sier forsikringssjef Kjetil Nyborg i SpareBank 1 Østlandet.

I dag var også den store utfartsdagen på Oslo lufthavn med rundt 87.000 reisende, det er det høyeste tallet siden 2019 da over 100.000 reiste fra hovedflyplassen på fredagen før Palmehelgen. Lørdag er vi trolig på 50.000 passasjerer, og så tar det seg opp igjen på søndag før det dabber av igjen fram til slutten av påsken da folk skal reise andre veien.

Forsikringssjefens tips til påskens Syden-farere:
Sjekk at passet ditt er gyldig: Alle pass bør være gyldig i seks måneder etter planlagt retur. Vær oppmerksom på at passet kun er gyldig så lenge det er skadefritt og du er gjenkjennbar på bildet.

Sett deg inn i lokale restriksjoner: Selv om det globale reiserådet ble opphevet 21. oktober 2021, kan det fortsatt være lokale restriksjoner og smitteverntiltak. Følg derfor med på hva som gjelder dit du skal reise, og sjekk koronasertifikatet ditt.

Sjekk at reiseforsikringen din er gyldig: Vanlig praksis er at reiseforsikringen din gjelder som normalt, dersom det ikke finnes et reiseråd fra UD knyttet til destinasjonen.

Ta med reisekortet for din reiseforsikring på tur: Reisekortet er et bevis på at du har reiseforsikring, og legekontoret/sykehuset i utlandet vil spørre etter dette hvis du skulle bli utsatt for sykdom eller skade. Reisekortet ditt kan du få på mobilen, slik at du alltid har det tilgjengelig.

Gran Canaria er en sikker Sydenvinner (gatty Images)

Forsinket fly?
Hvis flyet ditt er forsinket, bør du først ta kontakt med flyselskap, hotell eller annen reisearrangør, for å se hva de betaler deg tilbake for reisen din. Hos de fleste forsikringsselskapene dekker reiseforsikringen det du ikke får igjen fra flyselskapet og andre reiseselskaper. Husk å ta vare på kvitteringer på utlegg, billetter og bekreftelse på forsinket fly.

Og siden flere av oss ikke har vært på vingene på to år, kan det nok være greit med en liten oppfriskning før du ankommer flyplassen:

- Mange har glemt rutinen om hva som er lov og ikke. En enkel sjekkliste sikrer at du ikke glemmer noe viktig, eller at du ikke pakker med deg noe må legge igjen i sikkerhetskontrollen, sier produktsjef på reise i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Mange reiser på påskeferie allerede nå til palmehelgen før det jevnt tar seg ytterligere opp i selve påskeuka.

Begynn med dette
Start med å pakke det som du ikke kan klare deg uten.

- Hvis du bruker medisiner bør det pakkes først. Sammen med pass, mobil, lader, betalingskort og eventuelle billetter du ikke har digitalt, sier Øren. Du kan også ta med utskrift av koronapasset ditt, hvis du liker best å ha det på papir.

- Da er du sikker på å ha koronapasset tilgjengelig hvis du ikke har wifi eller mobildata der du må vise det fram, sier Øren. Han minner også om åsjekke om det fortsatt er noen restriksjoner i landet du skal enn det vi er vant til.

Sjekk med flyselskapet
På flyselskapets hjemmesider kan du sjekke hvor stor bag eller koffert du kan ha med ombord. Reglene varierer med både vekt og størrelse, og det er dyrt å ha med for mye.

Reiseforsikringen din har helt sikkert en sikkerhetsforskrift som du bør lese før du pakker.

- Vanligvis er det krav om at verdigjenstander, flasker, briller, glass og bedervelige varer ikke skal sendes som ekspedert bagasje, sier Øystein Øren.

Nyttig å pakke i håndbagasjen
  • TV-serier og filmer. Noen aktører (for eksempel Netflix, TV 2 Play, Disney+ og Viaplay) lar deg laste ned serier og filmer før avreise. Disse kan du se uten nettdekning – når som helst, hvor som helst.
  • Eksterne ladere. Så du ikke sitter der med tomt batteri midt i filmens mest spennende scene!
  • Lesestoff. Aviser, guidebøker, en roman eller et magasin får tiden til å gå. Ikke går de tom for strøm heller.
  • Nødvendige toalettsaker. Lite er som å ta en tannpuss, en ansiktsvask eller et linsebytte før landing. Det er også gull verdt om du skulle miste bagasjen.
  • Ekstra klær. En genser i ull- eller kasjmir tar lite plass. Husk at det ofte kan bli kjølig i flykabinen.
  • Snacks. Så lenge det ikke er i strid med reglene om flytende væske og er pakket inn er det ikke noe problem å få med seg noe godt å bite i til turen. Hvis du eller noen du reiser med har allergier er dette ekstra nyttig – det er ikke sikkert flyselskapet kan tilby noe allergivennlig.
  • Støyreduserende hodetelefoner. Det finnes mange ulike på markedet og de koster en del, men når du kjenner på roen det gir er det vel verdt investeringen.
  • Vann. Kjøp en flaske vann eller to etter innsjekk – det kan ta sin tid før handlevognen på flyet kommer forbi akkurat ditt sete.
  • Sovemaske, ørepropper og nakkepute. Den proffe reisende har selvsagt med seg denne trioen av et overlevelses-kit på langtur.

Viktig å pakke i håndbagasjen
  • Pass og penger. Skal du reise til land der du trenger pass er dette en selvfølge – men det er lett å glemme. Selv i vår digitale verden er det lurt å ha med noen kontanter i lokal valuta. Det er ikke gitt at en minibank eller et velfungerende kortsystem er det første du møter ved ankomst.
  • Diverse billetter og hotellreservasjoner. Flybilletter, hotellbekreftelse, kvittering på bestilt leiebil, togbilletter til ferden videre, konsertbilletter og andre opplevelser du har booket. Ta dem med i håndbagasjen, de veier veldig lite. Det er ikke sikkert at du har wifi eller nok mobildata til å finne billettene når du er framme.
  • Medisiner. Pakk det du er avhengig av i håndbagasjen. Pakk nok til hele turen, så er du dekket hvis innsjekket bagasje forsvinner.
  • Reiseforsikring. Ta med forsikringsbeviset du har fått fra forsikringsselskap ditt. Da er det enklere for deg hvis du trenger hjelp. Pakk det i lommeboken, så har du det uansett hvor du går når du er på ferie. Husk også Europeisk helsetrygdkort, som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bestiller du på helsenorge. no.

Hvor mye væske kan du ha i håndbagasjen?

Hvordan var disse reglene igjen?
  • Du kan ha med væske i beholder som maks inneholder 100 milliliter per beholder. Er beholderen større enn dette kan du ikke ha den med, selv om mengden væske er mindre.
  • Pakk beholderne i en gjennomsiktig pose som kan lukkes.
  • Du kan hun ha en pose per reisende, med maks kapasitet på en liter.
Og hva defineres som væske? Væske er alt flytende, for eksempel vann, brus, gele, kremer, parfyme, barberskum og spraybokser.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart