-->

5. mai 2022

Denne forsinkelsen får du ikke igjen på forsikringen

Forsikringen dekker ikke personalmangel, streik eller slike ting (Illustrasjonsfoto)

Flyselskap og flyplasser jobber med å øke bemanningen igjen etter pandemien. Det har mange reiselystne nordmenn fått merke.


De siste ukene har mange reisende fått beskjed kort tid før avgang at de er booket om eller at flyet er kansellert.

- Reisevolumet gikk veldig opp inn mot påsken, for mange selskaper kom økningen raskere enn de hadde regnet med, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

- Samtidig skal flyselskapene nå oppskalere til et nivå de hadde før pandemien, men mange har blitt permittert, oppsagt eller har byttet bransje siden mars 2020, sier han.

På toppen kom en stor koronabølge i mars og april og satt hele crew ut av spill.

Nordmenn frykter kansellert reise
I en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring har 1005 nordmenn svart på hva de frykter mest på reise i sommer.

- Her svarer 23 prosent krig og terror, som er helt naturlig gitt krigen i Ukraina. På andreplass kommer frykten for at reisen skal bli avlyst. 11 prosent er redde for dette og i løpet av de siste ukene har mange opplevd nettopp det, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

Dekkes ikke av reiseforsikringen
Hvis du som reisende opplever at selskapet du har kjøpt billett hos ikke kan gjennomføre turen på grunn av for få tilgjengelige ansatte, er dette ikke dekket av reiseforsikringen.

- Forsikringen dekker forsinkelser på grunn av værforhold eller tekniske feil. Ikke personalmangel, streik eller slike ting. Det er en fortvilende beskjed å få for kunder som heller ikke har noe skyld i kanselleringen, sier Lassen i Frende.

For reisende som har blitt sittende i timevis og mer på flyplassen er det en fattig trøst å bli booket om til et mye senere fly, eller et fly som går flere dager etter at ferien skulle vært i gang. Noen kommer seg ikke avgårde i det hele tatt.
annonse


Ikke bekymret for sommerprogrammet
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror ikke nordmenn trenger bekymre seg for flyselskapenes bemanning i sommer.

- Ingen flyselskaper planlegger rutenett de ikke kan levere på. I de fleste tilfeller er slike kanselleringer utenfor flyselskapenes kontroll, de utnytter ikke en slik situasjon for å spare kostnader, sier han.

Sommerprogrammet er lagt for lenge siden av selskapene og strekker seg fra 1. april til slutten av oktober.

- SAS, Norwegian og Flyr er alle rigget for å levere rutene de har lagt ut. Men vi må også huske på at det ikke bare er flyselskapenes feil når det er forsinkelser. Også flyplasser rigger om etter pandemien og sikkerhetskontroller, bagasjeutlevering og innsjekk kan ta mer tid enn vanlig, sier Hans Jørgen Elnæs.

Frendes skadesjef håper flyanalytikeren har rett.

- Vi har stor tro på at situasjonen normaliserer seg inn mot sommeren. Det er jo det både reisende og ansatte i bransjen håper på, sier skadesjef på reise, Petter Lassen, i Frende.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart