-->

13. februar 2023

Europa: Dobbelt så mange fløy i fjor som året før

Dobbelt så mange reiste i Europa i fjor, sammenlighet med året før 📷 Illustrasjonsfoto

Ferske tall viser at 1.94 milliarder passasjerer reiste til, fra eller via de europeiske flyplassene i fjor, et volum som nesten har doblet seg (+98%) sammenlignet med 2021.
annonse


Dette bekrefter oppgangen i reiseetterspørselen i perioden etter pandemien. Til tross for oppgangen er imidlertid passasjertrafikkvolumet fortsatt -21 % lavere enn det som ble registrert i 2019, det betyr at bare 27 % av de europeiske flyplassene har fullt ut gjenvunnet passasjervolumet fra før utbruddet av pandemien.

Det kommer fram i ferske tall fra Den europeiske organisasjonen for lufthavner - Airport Council International - ACI.

Pandemien økt volumet av flyfrakt som transporteres gjennom det europeiske flyplassnettverket. Når det er sagt, etter rekordene fra 2020 og 2021, falt flyfraktvolumene med -5 % i 2022, sammenlignet med året før (-8 % mot ikke-europeiske flyplasser). En trend påvirket av krigen i Ukraina og flaskehalsene i de globale forsyningskjedene.

De fem største europeiske flyplassene i 2022, målt i antall passasjerer var:
  1. Istanbul (IST) - 64.3 millioner passasjerer
  2. London Heathrow (LHR) - 61.6 millioner passasjerer
  3. Paris Charles de Gaulle (CDG) - 57.5 millioner passasjerer
  4. Amsterdam Schipol (AMS) - 52.5 millioner passasjerer
  5. Madrid Barajas (MAD) - 50.6 millioner passasjerer

Også en dobling her hjemme
Totalt reiste 44,7 millioner passasjerer til, fra eller via Avinors lufthavner i 2022. Det er en dobling i flytrafikken målt i antall passasjerer sammenlignet med 2021. Passasjertallet for 2022 er likevel 17 prosent lavere enn i 2019.

Oslo lufthavn - punktligst i Europa
Eurocontrol som er Europas fellesorgan for flykontroll har statistikk for alle de store flyplassene og Norge er medlem av organisasjonen.

I 2022 viser tallene deres at Oslo lufthavn toppet statistikken over best punktlighet på avganger, med 76,2 prosent punktlighet. Madrid og Wien kommer på andre og tredjeplass.

– Dette er veldig hyggelig! Fjoråret var et turbulent år for luftfarten i Europa og mange slet tidvis tungt. Da er det godt å se at det harde arbeidet til tusenvis av ansatte på Oslo lufthavn, som er Norges hovedflyplass, har gitt uttelling, sa lufthavndirektør på Oslo lufthavn, Stine Ramstad Westby, i januar.

Nesten 200 000 avganger og landinger
Oslo lufthavn er Norges hovedflyplass, og hadde 199 000 kommersielle flybevegelser i 2022. En flybevegelse er enten en avgang eller en landing.

Sommeren var den travleste perioden i 2022, en sommer som også var sterkt preget av problemer i luftfarten mange steder i Europa.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart