-->

6. april 2023

Vil nattestenge Europas fjerde største flyplass

Vil nattestenge gigantflyplass 📷 Amsterdam Airport Schiphol

Ledelsen ved Europas fjerde største flyplass, og trafikknutepunkt - Amsterdam Schiphol, vil nattestenge flyplsassen fra 2026. Vil få enorme konsekvenser for all flytafikk innad i Europa og i resten av verden.


Amsterdam lufthavn Schiphol er Europas fjerde største flyplass, og fraktet alene over 52 millioner passasjerer i fjor. Flyplassen er et enormt viktig knutepunkt, med rett i undekant av 300 destinasjoner på rutekartet, som binder vår verdensdel sammen med resten av verden.

Når ledelsen fra 2026 ønsker stopp i nattflygninger mellom midtnatt og 06:00, vil det faktisk bety 10.000 færre flyvninger natterstid i løpet av året, skriver flyplassen i en pressemelding.

Dette skal ifølge Schiphol føre til en stillere, renere og bedre luftfart. Den nederlandske hovedflyplassen vil også forby privatjet og fase ut landingsrettigheter for store og eldre flymodeller som lager mye støy. Både miljøvernere og innbyggere i byen er glade for de nye restriksjonene.

En slik stenging vil trolig føre til færre ruter og færre avganger ved flyplassen, altså et generelt dårligere tilbud for alle. Et eventuelt forbud vil ramme nær sagt alle flyselskap, uansett hvor i verden de kommer fra. Grunnen til at det i dag er høy aktivitet om natten på Schiphol er at flyselskapene flyr til og fra mange tidssoner i verden, en nattestengning kan føre til at mellomlandingene i Amsterdam kan bli svært lange.

Det nederlandske flyselskapet KLM flyr direkteruter fra flere av de største byene i Norge, til nettopp Amsterdam. Fra vår region flyr KLM fra Torp, samt at de har flere daglige avganger fra Oslo lufthavn, det samme har SAS og Norwegian.

KLM - svært overraskende
Det nederlandske flyselskapet KLM er svært overrasket over at Schiphol lufthavn går ut med dette forslaget, uten å involvere resten av luftfartsbransjen, og de kommer med kraftige svar til flyplassledelsen:

- Vi er forbauset over at Schiphol ensidig fremmer forslag som vil få vidtrekkende konsekvenser for flyselskapene, uten å involvere bransjens parter i denne prosessen. Bare gjennom en samarbeidende, sektorovergripende tilnærming kan luftfartsindustrien oppnå en balanse mellom omgivelsene og klimaet. Det skal bemerkes at Amsterdam lufthavn Schiphol selv spiller en viktig rolle i denne forbindelse, for eksempel når det gjelder etisk og bærekraftig ansettelsespraksis og arbeidsforhold på flyplassen.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart