-->

7. juni 2023

Alvorlig bekymret for flysikkerheten i sommer

Forbundsleder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund 📷 Norsk Flygerforbund

Alarmen har gått hos Europas øverste luftfartsorgan. – Dette må stoppes før det er for sent, advarer pilotleder.
annonse

- Dette er en dramatisk erkjennelse av at kappløpet mot bunnen går raskere enn man fryktet. Krigen om billige flybilletter kan i verste fall bli fatal, frykter forbundsleder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund.

Tirsdag utstedte det øverste europeiske luftfartsorganet EASA en såkalt sikkerhetsbulletin, hvor de adresserer trusler luftfarten står overfor. I år har de merket seg at presset mot flybesetninger er så stort at de frykter for flysikkerheten. Det ironiske er at EASA er bekymret for kvaliteten til regelverket de selv er satt til å forvalte.

- Fagbevegelsen har advart mot dette i flere år. At nå det øverste luftfartsorganet i Europa tar tak i dette, viser at utviklingen har gått i gal retning, altfor lenge. Nå må arbeidshanskene på for virkelig å ta tak i dette før det er for sent, advarer Wasland.

Europeisk luftfart står i en vanskelig spagat. Under pandemien ble et stort antall ansatte sagt opp fra sine luftfartsjobber, og mange fant seg nye jobber i nye bransjer. Med økende reiselyst, håper flyselskapene å tjene inn så mye som mulig av det de tapte under pandemien, på tross av begrensede ressurser. EASA ber derfor innstendig flyselskapene om å prioritere flysikkerheten i sommer over kommersielle interesser.

Streiker og avvik i luftfarten denne sommeren også? Sjekk oversikten!

- Vi vet at denne henvendelsen fra EASA ikke fungerer, på grunn av en utrolig hard konkurranse blant flyselskapene, sier Wasland og legger til;

- Samtidig er det et paradoks at europeiske politikere ikke tar tak i regelverket. En pilot kan i dag lovlig jobbe 15 flytimer om dagen, og jobbe 60 timers arbeidsuke. Mens andre arbeidstakere har 1.750 arbeidstimer i året, kan en flyger jobbe 2.000 timer, sier Wasland.

Han viser til at amerikanske politikere tok tak i problemet etter en tragisk ulykke med flyselskapet Colgan Air i 2009. Undersøkelsene viste at pilotene gjorde flere feil fordi de var utmattede før ulykken. Etter dette ble regelverket for arbeidstid strammet inn.

- Mens her i Europa går utviklingen stikk motsatt vei. Dette må stoppes nå, advarer Wasland.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart