-->

8. juni 2023

Spår enklere sommer for flyreisende

Tror sommerens flyreiser blir enklere 📷 Illustrasjonsfoto

I fjor var det kaos i flytrafikken over store deler av Europa. - Sommeren blir betydelig mindre problematisk i år, sier flyanalytiker.
annonse


Streiker, bagasjekaos, kanselleringer og lange køer i sikkerhetskontrollen var bare noen av utfordringene sommeren 2022 hadde å by på.

- Det var en sommer der tålmodigheten til reiseklare nordmenn virkelig fikk prøvd seg, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Bedre rigget i år
- Mangel på personell og for dårlig opplæring av nyansatte var et kjempeproblem på flyplassene. Det har de gjort noe med og de er vesentlig bedre rigget for høysesongen i år, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

- Flyselskapene selv har lagt opp til ett mer realistisk trafikkprogram i sommer. De aller fleste har det antallet fly i flåten og mannskap som programmet deres er bygget på, sier han.

I en sommerfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier 30 prosent at de bruker fly til hoveddelen av sommerferien sin. 1000 nordmenn har også svart på hvilke ferieproblemer de har møtt på:
  • 52 prosent har opplevd forsinket fly
  • 39 prosent har fått forsinket bagasje
  • 25 prosent har opplevd at flyet ble kansellert
  • 11 prosent har opplevd flystreik da de skulle på tur
(Kilde: Frendeundersøkelsen)

Dette har du krav på hvis du blir forsinket
Hvis du blir rammet av kanselleringer, streik eller forsinkelser i sommer er det lurt å vite hva du kan forvente.

- Først bør du kontakte selskapet du reiser med og høre hva de dekker og når du kan forvente å få reise videre. Byrået eller selskapet skal tilby ny reise, mat, drikke eller overnatting hvis forsinkelsen er lang nok. Alternativt skal du få refundert reisen, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.

- Hvis du ikke får dekket ekstrakostnaden forsinkelsen eller kanselleringen gir bør du kontakte forsikringsselskapet ditt, sier hun og minner om at ekstraordinære ting som ikke kunne vært unngått ikke er dekket. Det kan for eksempel være dårlig vær, streik eller terror.

annonse
Søk kompensasjon for innstilte eller forsinkede fly - du kan ha tusenlapper til gode! 

Hvis bagasjen blir borte
Hvis bagasjen din blir forsinket eller forsvinner har en god reiseforsikring en sum du kan handle for mens du venter, eller som skal hjelpe deg gjennom ferien om den aldri dukker opp.

- Husk å ta vare på alle kvitteringer for ting du legger ut for selv på grunn av trøbbelet, sier Slettemoen.

Hun råder alle som skal ut på tur om å sjekke info på nettsidene til flyplassen før avreise. Forbrukerrådet sine nettsider har også mye nyttig informasjon om hva du kan få hjelp med hvis noe skjer.

- Der finner du informasjon om hvilke rettigheter du har på akkurat din type reise, eller hva som skjer med pakkereiser eller hotellovernattinger, sier hun.

Det kan bli skjær i sjøen
Selv om flyplasser og selskapene har kontroll inn i sommeren kan uforutsette ting skje. På Heathrow i London kom det i går melding om at sikkerhetspersonellet streiker på totalt 31 utvalgte datoer i juni, juli og august. Nesten alle helgene berøres.

- Det bør også tas høyde for mulige flygelederaksjoner, spesielt i Frankrike. Det kan føre til forsinkelser og i verste fall kanselleringer, hvis fransk luftrom blir stengt i perioder. Det pågår også forhandlinger mellom flygeledere på København Kastrup og arbeidsgiveren. Hvis de ikke blir enige kan det bli forsinkelser og kanselleringer på ruter til og fra Kastrup i sommer, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

Krigen i Ukrania spiller også en rolle
- Krigen og et stengt russisk luftrom legger ett visst press på kapasiteten i luften over Europa, i tillegg til flyselskapenes økte kapasitet. Det gjør at uforutsette hendelser eller aksjoner kan få til dels omfattende følgekonsekvenser for avvikling av lufttrafikken. Men i det store bildet bør det bli betydelig bedre å reise med fly utenlands i sommer enn det var i fjor, sier Elnæs.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart