-->

10. oktober 2023

Unngå veggedyr i kofferten - gjør dette hvis de blir med hjem

Denne vil du ikke ha med deg i kofferten hjem fra ferie 📷 Pexels/Pixabay/CC

Midt i høstferien har et utbrudd med veggedyr gjort mange reisende urolige. - Alle kan være uheldige, men med noen enkle triks kan du hindre dem i å bli med deg hjem.
annonse | kärcher
Insektsfjerner RM618 Fjerner skånsomt insekter fra malingsflater, radiatorgitter, ytre speil, paneler og plast


Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. I Paris har veggedyr poppet opp på t-banen og i kinosaler den siste tiden.

- Vi har for lite opplysninger om årsaken til utbruddet i Paris, men vi antar at det handler om håndtering, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Ragna Byrkjeland. Norsk Hussopp Forsikring samarbeider med de fleste forsikringsselskapene i Norge.

Økning i skadedyrstilfeller i Norge
Alle kan være uheldige å få med seg veggedyr hjem fra storbyferie. Etter hvert som verden har åpnet seg etter pandemien har antallet saker med skadedyr i bagasjen økt betydelig.

I 2022 registrerte Folkehelseinstituttet 2285 saker med veggedyr i Norge og 7298 saker med skjeggkre.

- I en undersøkelse vi har gjort blant 1000 nordmenn sier kun 47 prosent av de spurte at de sjekker hotellrommet eller leiligheten de bor i for skadedyr når de er ute og reiser. Her må folk skjerpe rutinene, hvis ikke blir det mange flere saker enn det trenger å bli i Norge, sier Øystein Øren.

Reis som før, men gjør dette

Sørg for å holde bagasjen borte fra senga, bruk koffertstativ 📷 Illustrasjonsfoto

- Bør nordmenn la være å reise til steder med utbrudd som i Paris nå?

- Vi fraråder ikke på noen måte å reise, men ta noen forholdsregler, slik vi alltid anbefaler på alle reiser. Sørg for å holde bagasjen borte fra senga, bruk koffertstativ og sjekk ladeinngangen på PCen hvis du har hatt den i senga, sier Ragna Byrkjeland.

- Det er også lurt å holde kofferten lukket hele tiden når du ikke henter ting inn og ut av den. Det kan være lurt å ikke pakke ut av kofferten, men la tingene ligge i den, lukket, sier Øystein Øren.

Og når du kommer hjem…
- Når du kommer hjem kan du vaske klær som tåler det på 60 grader hvis du har sett noen skadedyr der du har vært. Du bør også være ekstra påpasselig når du pakker ut. Gjør det gjerne i et badekar fremfor å slenge klærne utover gulvet eller rett i skittentøyskurven, sier Øystein Øren.

- Og hvis klærne dine ikke tåler 60 grader er det ingenting i veien for å fryse dem ned. Legg dem i minus 18 grader i tre døgn, sier Ragna Byrkjeland.

Resistente mot giften
Norsk Hussopp Forsikring forteller at vi ikke bruker kjemiske innsektsmidler i behandling mot veggedyr i Norge.

- Massiv bruk av dette tidligere har gjort at veggedyr har utviklet resistens. Så vi bruker integrert skadedyrkontroll, eller IPM. Det betyr at flere metoder benyttes sammen for å bekjempe veggedyr, blant annet med steam, tørkepulver, frys, støvsuging og varmebehandling, sier biologen.

Til de som blir vettskremt har hun betryggende ord.

- Det er ingenting som tyder på at vi kommer til å oppleve en lignende situasjon som i Paris. Det er en naturlig økning i antall skadesaker nå på høsten som følge av at nordmenn har vært på reise i løpet av sommerferien, sier Byrkjeland.

Tidkrevende og dyrt hvis du først får dem i hus
Har du først fått dem i hus bør du få inn profesjonelle så fort som mulig.

- Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å sjekke dekningen og få hjelp til bekjempelse, sier Ragna Byrkjeland.

- Veggedyr er dyrt og tidkrevende å bekjempe. I snitt koster det mellom 30 000 og 50 000 kroner å bekjempe veggedyr. Og det blir bare verre hvis du venter med å ta tak i det, sier Øystein Øren.

I Norge finnes flere profesjonelle skadedyrfirma og mange har forsikringer som dekker bekjempelser. Det finnes også offentlige etater som bidrar når noen ikke har råd til bekjempelse.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart