-->

17. november 2023

Positivt for Avinor og luftfarten

Avinors inntekter kommer blant annet fra taxfreesalget 📷 Illustrasjonsfoto Avinor

Avinor er tilfredse med at Regjeringen foreslår tiltak for å bedre våre rammevilkår, i en tid der Avinor og luftfarten fremdeles sliter med formidabel inntekts- og passasjersvikt etter pandemien.
annonse


Avinor, som er ansvarlig for driften av norske lufthavner, har slitt med store inntekts- og passasjersvikt etter pandemien. Konsernsjef Abraham Foss i Avinor sier at de er tilfredse med at regjeringen foreslår tiltak for å bedre deres rammevilkår. Avinor har hatt en inntektssvikt på om lag 16 milliarder kroner som følge av pandemien, og selv med statlige støtteordninger og milliardkutt i egen drift, er utfordringene store.

Oppdaterte prognoser viser også at det tar lengre tid før passasjertallene er tilbake på samme nivå som tidligere. Samtidig ser vi endringer i passasjermønstrene, og tallet på forretningsreisende har gått merkbart ned. Potensialet fremover ligger i utenlandske turister til Norge.

Avinors inntekter består av avgifter som flyselskapene betaler for bruk av lufthavner, kommersielle inntekter fra butikker, kiosk og restauranter og taxfree-inntekter. Flyselskapenes avgifter til Avinor har gått ned og stått stille de seneste årene.

Regjeringen vil øke lufthavnavgiftene med 200 millioner kroner for 2024, noe som er en svært moderat økning. Avinormodellen innebærer at lufthavnavgiftene skal være med å finansiere de reelle kostnadene deres. Når prisene øker på alle områder i samfunnet, er det dessverre vanskelig å komme bort fra moderate avgiftsøkninger. Samtidig ligger det en stor oppgave hos Avinor i å effektivisere driften og øke de kommersielle inntektene.

Regjeringen sier samtidig at de vil vurdere en rekke tiltak for å styrke Avinors rammevilkår. Dette inkluderer å vurdere om staten bør overta finansiering av tjenester som andre sektorer, som helsevesen, justis og forsvar, bruker.

Regjeringen vil også vurdere om Avinor kan få selge ikke-taxfree-varer i taxfree-butikkene, og om de kan redusere den statlige flypassasjeravgiften noe.

Flyselskapene mener at Avinor må kutte i ambisjonene og redusere avgiftene på norske flyplasser. Dialogen mellom aktørene har blitt vanskelig, men det er viktig å finne et balansepunkt hvor Avinor klarer å levere gode flyplasstjenester, håndtere vedlikehold og utvikle for framtiden.

Artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøyet Perplexity, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart