-->

5. desember 2023

Flere reiseskader enn før pandemien

Flere skader nå enn før pandemien 📷 Illustrasjonsfoto

Antall reiseskader har passert normalnivå, viser bransjetall fra Finans Norge. I tillegg gir en svak krone dyrere erstatningskostnader.
annonse


I 2023 har reiseaktiviteten skutt fart igjen, og nordmenn har feriert både i inn- og utland. Dette har resultert i en økning på 12 prosent i reiseskader sammenlignet med normalåret 2019, ifølge ferske tall fra Finans Norge. Den svake kronekursen har også bidratt til dyrere skader, og forsikringsbransjen har så langt i år utbetalt reiseerstatninger på rundt 2 milliarder kroner, en økning på 26 prosent fra i fjor.

Mens tyveri utgjør en stor del av økningen i reiseskader, har også forsinkelser vært en stor utfordring for reisende kunder. Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, uttaler at de har sett en økning på 30 prosent i innmeldte tyverier på reisegods fra i fjor, og 23 prosent fra 2019. I tillegg har de sett at forsinkelser har vært en stor utfordring for de reisende kundene deres i år.

Selv om reiseforsikringen dekker tyveri og ran av eiendeler på reise, er det viktig å passe godt på tingene sine for å få full dekning på forsikringen. Hofstad-Nielsen råder spesielt til å være oppmerksom når det er mange mennesker samlet, for eksempel i juleferien, når mange reiser.

En ny, landsdekkende undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind viser at 41 prosent, tilsvarende 1,7 millioner nordmenn, planlegger å reise i julen, enten til familie og venner, på hytta eller til utlandet. Med mange som skal reise på samme tid, er det viktig å planlegge godt for å unngå uhell og forsinkelser. Hofstad-Nielsen avslutter med å oppfordre til å beregne ekstra tid på utfarten, enten man kjører til hytta eller til flyplassen.

Reiseplanene til nordmenn denne julen viser at 41 prosent, tilsvarende 1,7 millioner nordmenn, planlegger å reise. Flest skal besøke familie og venner (28 prosent). De som skal reise innenlands, bruker i hovedsak egen bil (68 prosent), mens 20 prosent av disse skal fly. Seks prosent, tilsvarende 250 000 nordmenn, oppgir at de skal til utlandet denne julen. Reiselysten varierer med alder og geografi, hvor yngre aldersgrupper og innbyggere i Oslo og Viken er mest reiselystne, mens reiseaktiviteten er lavere i Innlandet og Rogaland. Utdanningsnivå og inntekt påvirker også reiseplaner, med høyere reiseaktivitet blant de med høyere utdanning og inntekt.

Artikkelen er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart