-->

20. desember 2023

Fredag er største utreisedag denne julen

Julen er tid for reise 📷 Illustrasjonsfoto

Selv om mange gleder seg til ribbe, pinnekjøtt, nye ski, Grevinnen og hovmesteren og lange morgener med Disney og julekaker, er det også mange som ønsker seg andre opplevelser. Som sol og strand, storbyferie, spa, golf, museer, shopping og spennende restaurantbesøk. Fredag skal flest ut å reise.
annonse


Så hvor reiser vi aller helst på utenlandsferie i år?

Det er kanskje litt overraskende at land rundt Middelhavet ikke troner øverst på listen, med tanke på været i Norge denne høsten. Fra alle de fire største flyplassene troner København og Amsterdam på toppen. Mye av grunnen er at dette er store flyplasser i populære byer, som også har gode forbindelser videre ut i verden.

- Ruteprogrammet vinterstid er sterkt redusert sett mot sommeren, noe som resulterer i at flere må gjøre en mellomlanding på reisen til sin endelige destinasjon. Derfor er det naturlig at store europeiske knutepunkt kommer høyt på list over hvor vi reiser på vårt første stopp ut av Norge. Det er også flere av disse som er attraktive som storbyferie blant nordmenn. For eksempel Amsterdam, London, København og Paris, sier Gaute Skallerud Riise, direktør trafikkutvikling i Avinor.

Ni av ti destinasjoner på topplisten er europeiske storbyer.
Reiser du over Oslo lufthavn har du også svært gode direkteforbindelser ut i verden, eller via en av de mange store knutepunktene i Europa. Juletrafikken sprer seg veldig bredt, da mange av de reisende skal besøke familie og venner i denne perioden.

- Både London og Paris er populære reisemål, og flyplasser med omfattende rutenett videre, sier Riise.

Gran Canaria er en favoritt blant norske reisende og tredje mest populære reisemål før jul.

– I tillegg til å besøke familie og venner er det klart at mange også ønsker sol og varme i julen. For de mindre lufthavnene henger drømmedinasjonen sammen med hvilke charterruter som den reisende kan velge mellom, forteller Skallerud Riise.

- Vi ser også at rutene til Gdansk og Krakow er populære, og det skyldes nok også at det er mange i Norge som har familie i Polen. Vi ser også at mange velger Paris som krøp inn på tiendeplass i årets topp ti-liste.

Her er oversikten som viser hvor i utlandet vi reiser før jul:

Listen viser første stopp på reisen ut fra Norge, men ikke endedestinasjon, i perioden 15. desember til og med 24. desember:

Topp 10 til utlandet:
 1. København Kastrup
 2. Amsterdam Schiphol
 3. Gran Canaria
 4. Stockholm Arlanda
 5. London Heathrow
 6. Frankfurt
 7. London Gatwick
 8. Gdańsk
 9. Kraków
 10. Paris, Charles de Gaulle
Disse Avinorflyplassene i Norge flyr vi til i julen:
 1. Oslo lufthavn
 2. Bergen lufthavn
 3. Trondheim lufthavn
 4. Stavanger lufthavn
 5. Tromsø lufthavn
 6. Ålesund lufthavn
 7. Bodø lufthavn
 8. Harstad/Narvik lufthavn
 9. Kristiansand lufthavn
 10. Molde lufthavn
Blir det travelt på norske flyplasser før jul?

Stine Ramstad Westby, konserndirektør for lufthavnene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, forteller at alle Avinors flyplasser er klare for årets juleutfart.

- Vi vil gi folk den beste starten på juleferien vi kan. Vi er godt bemannet og er klare for årets siste store utfart som i år kommer tett opp mot julaften.

Fredag 22. desember er den travleste utreisedagen, men det er flere andre dager med nesten like mange passasjerer. Allerede fredag 15. desember er det mange som reiser, og hver dag fram til lille julaften er det store utfartsdager.

Julaften roer det seg naturlig nok, men det er også en del som flyr på selve julekvelden.

Kilde: Avinor


Artikkelen er laget med hjelp av en KI-tjeneste fra OpenAi, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart