-->

9. februar 2024

KLM bekjemper matsvinn med KI

KLM bruker kunstig intelligens for å bekjempe matsvinn 📷 KLM

KLM har klart å redusere matsvinnet om bord i flyene med opptil 63% takket være bruk av kunstig intelligens (KI). Systemet forutsier hvor mange passasjerer som faktisk vil gå om bord, og så beregner det nøyaktige antallet påkrevde måltider.
annonse


Dette har ført til en besparelse på mer enn 100 000 kg måltider på årsbasis.

Maria Hagelberg, ansvarlig for bærekraft for Air France og KLM i Nord-Europa, sier at selskapet har stort fokus på å gjøre hele virksomheten mer bærekraftig, og at de er svært fornøyde med resultatet av samarbeidet med Kickstart AI (AI = Artificial intelligence). Hun påpeker at å investere i ny teknologi som bidrar til en mer bærekraftig utvikling føles godt og er viktig.

Den nyeste AI-modellen, Trays, er spesifikt utviklet for KLMs cateringaktiviteter og anslår antallet passasjerer om bord basert på historiske data. Meals-On-Board-Systemet mottar forventede passasjertall per fly med separate prognoser for Business, Premium Comfort og Economy-klasser.

Les også: Åpner ny KI-drevet butikk på Oslo lufthavn

Prediksjonen ved bruk av AI-modellen starter 17 dager før avreise og fortsetter til 20 minutter før flyet letter. Dette betyr at det mest nøyaktige antallet passasjerer forutsies for hele cateringprosessen fra innkjøp til lasting, og dermed forhindrer et overskudd av måltider.

En analyse over tre måneder viser at 63% mindre mat blir kastet sammenlignet med catering for hver bestilte passasjer. Den største reduksjonen kan observeres på interkontinentale KLM-fly fra Schiphol, hvor behovet for å kaste mat er redusert med 2,5 måltider (tilsvarende 1,3 kg) per flytur. På årsbasis utgjør dette en besparelse på 111 000 kg måltider på alle KLM-fly som er forsynt fra Schiphol.

KLM jobber også med bruken av kunstig intelligens i andre deler av sine forretningsoperasjoner, som flyvedlikehold og personlige reisetips til kunder etter bestilling av en flytur.

Artikkelen er laget med hjelp av KI, og bearbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart