-->

20. november 2023

Åpner ny KI-drevet butikk på Oslo lufthavn

Skann mobilen på vei ut, motta kvittering på epost 📷 SSP Group

SSP Group har nylig åpnet to butikker uten kassepunkt, en på Oslo lufthavn og en på Dublin lufthavn. Disse butikkene gir kundene muligheten til tappe seg inn med bankkortet, legge varene de ønsker rett i bagasjen og belastes automatisk på vei ut.
annonse


Den nye, sømløse butikken fungerer slik: For å komme inn i butikken, tapper vedkommende betalingskortet sitt, plukker med seg det de ønsker, og blir automatisk belastet når de forlater butikken. Det er ikke nødvendig å skanne strekkoder, samhandle med ansatte eller laste ned apper.

Kunder som ønsker kvittering for kjøpet, bruker mobiltelefonen til å skanne en kode ved utgangen og mottar kvitteringen på e-post.

Les også: Tester kunstig intelligens i sikkerhetskontrollen  

Teknologien bak det nye butikkonseptet kommer fra to ledende aktører på feltet. Zippins KI-plattform bruker en kombinasjon av kamerateknologi og hyller med vekt-sensorer som registrerer varene kundene har plukket opp, og tar ned seg, mens betalingsteknologi-eksperter fra Planet har skapt betalingsintegreringen som sørger for en sømløs utsjekkingsprosess.

På Dublin lufthavn er den sømløse butikken en mat- og drikkebutikk med merkenavnet 'Dublin Town To Go'. Konseptet på Oslo lufthavn er en Pointbutikk.

Slik fungerer pilotbutikken ved New York JFK international Airport:  
De nye butikkene testes nå ut her, etter to års prøvedrift ved New York JFK international Airport.
Hvis konseptet viser seg like vellykket i Oslo og Dublin, planlegger SSP (Select Service Partner) å rulle ut teknologien i andre deler av virksomheten.

På lang sikt vil teknologien gi flere fordeler enn bare bekvemmelighet og raskere handel for kundene. For eksempel kan området som tidligere ble brukt til utsjekkingsområder nå brukes til å tilby et bredere utvalg av produkter. Dette vil være spesielt ønsket på jernbanestasjoner og flyplasser, hvor det ofte er begrensninger på plass.

Les også: Ny KI-drevet robot skal bidra til å sikre Avinors rullebaner  

Mark Smith, SSPs sjef for digitalisering og teknologi, sier;
 - I SSP er vi stolte av vår evne til å bruke den mest sofistikerte teknologien for å gi kundene den beste mulige opplevelsen. Vi er sikre på at kundene vil oppleve at denne nye måten å handle på gjør en virkelig forskjell for reisen deres.

Krishna Motukuri, administrerende direktør og medgrunnlegger av Zippin, sier:
 
- Ved flyplasshandel kan lange køer ved kassen være forskjellen mellom å rekke en flyvning eller gå glipp av den. Utallige reisende hopper over shopping helt for å unngå risikoen.

Vi er glade for å bringe kasseløs handel til Oslo og Dublin lufthavner for å eliminere køene ved tradisjonelle kasser og gjøre det enklere for reisende å handle.
Med kasseløs handel kan reisende legge kjøpene direkte i bagasjen mens de handler, fordi teknologien ikke bryr seg om hvordan varene tas ut av butikken. Dette gjør den generelle handleopplevelsen bedre og oppmuntrer til merhandel, noe som bidrar til å øke inntektene og fortjenesten.

Tim Goodwin, sjef for produkt- og teknologi hos Planet:
 - Vi er glade for å samarbeide med Zippin for å integrere betalingsteknologien vår for å hjelpe SSP med å tilby en bedre handleopplevelse i travle lufthavner. Dette er et flott eksempel på hvordan vi samarbeider med partnerne våre for å tilby kundene innovative nye måter å handle på, og som gjør betalinger enkle, sømløse og nesten usynlige, og hjelper reisende med å få handlet raskt og effektivt når de har dårlig tid.

Glenn Marius Sørgård, kommersiell leder ved OSL, uttrykte seg om den nye satsningen på følgende måte:
 - Våre passasjerer her på Oslo lufthavn er kresne, og de leter etter en rask og praktisk opplevelse når de handler. I den nye butikken kan passasjerene handle på en svært effektiv måte, men det er også noe litt annerledes. Vi er sikre på at dette vil skille Gardermoen fra andre flyplasser og gi våre reisende nye og gode handleopplevelser.

AI = Artificial Intelligence KI = Kunstig Intelligens - på norsk brukes AI/ KI om hverandre.


Artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøyet Perplexity, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart