-->

9. november 2009

Dyrt med ski på fly

Skal du til Alpene for å stå på ski, må du ofte regne med en ekstrautgift for å få med det aller viktigste på flyet, nemlig skiene.

For en familie på fire dreier det seg om fra 1200 til 1600 kroner ekstra, med selskapene SAS, Norwegian, STS Alpereser og Sportreiser.

Men noen selskaper tar med skiene gratis. Sveitsiske Swiss Air og østerrikske Austrian Airlines for eksempel, ønsker å være førstevalget for passasjerer som skal stå på ski i Alpene.
Der må passasjerene betale for annet sportsutstyr, blant annet golfbager. Men ski og snowboard kan sendes gratis, i tillegg til 20 kilo ordinær bagasje.

Andre selskaper er gratis i teorien, men ikke alltid i praksis.
Hos Air France, for eksempel, kan du ta med skiutstyr gratis. Men bare hvis den totale bagasjevekten ikke overskrider 20 kilo.
Med slalåmski, støvler, hjelm og skiklær, blir det vanskelig å unngå overvekt. Og hver eneste kilo over 20 koster 40 euro.
40 euro, det er 334 kroner. Per kilo!

Dyrest hos de billige
De billigste flybillettene kan fort bli dyre når du skal ha med skiutstyr som veier en del.
Kjøper du for eksempel en billigbillett med Ryanair til Bergamo for å stå på ski i de italienske Dolomittene, koster det 800 kroner å ta med skiene tur/retur.
Hvis bagen med skiutstyr veier over 20 kilo, må du betale 20 pund (185 kroner) for hver kilo med overvekt.

Og reiser du med billigselskapet Wizz Air til Kiev for å stå på ski i Ukraina, koster det 540 kroner ekstra tur/retur for å ta med skiene. Hvis skipakken veier mer enn 15 kilo, må du betale overvekt. At det koster mye ekstra å ta med ski eller snowboard på lavprisselskapene, overrasker nok ingen.

Men selv ikke SAS, som liker å fremstille seg som et selskap uten gebyrer, lar deg ta med skiene gratis. Flyr du SAS fra Oslo til Østerrike for å stå på ski i St. Anton, må du betale 288 kroner tur/retur, hvis du bestiller plass til skiene på forhånd. Hvis du venter til du er på flyplassen, koster det 320 kroner tur/retur.

Hos Norwegian koster det 400 per person tur/retur. Der er det ingen rabatt for å bestille plass til skiene på forhånd.

Ikke All inclusive
Heller ikke hvis du kjøper charterbillett med «All inclusive» til Alpene er frakt av ski inkludert i prisen. Charterselskapene STS Alpereiser og Sportreiser flyr sine gjester til Alpene med fly de leier inn fra SAS og Norwegian.
Hvis charterturen går med en Norwegianmaskin, gjelder de samme reglene som hvis du flyr Norwegian på en vanlig ruteflystrekening: 400 kroner tur/retur.
Hvis charterturen går med en SAS-maskin, koster det 300 kroner hvis du bestiller plass til skiene på forhånd, og 400 hvis du betaler skifrakten på flyplassen.

Leie i stedet?
Det finnes en måte å unngå utgifter til skifrakt: Å leie ski på stedet. Da slipper du i tillegg å bale med skiposer som skal sendes og leveres på spesialbagasjebåndet.
Prisene varierer noe fra sted til sted, men de fleste vi har sjekket ligger på omtrent samme nivå som St. Anton i Østerrike:
215 kroner for en dag, 423 kroner for en helg og 1030 kroner for en uke.

Les også: fly rett til Alpene


VG har sjekket prisene på frakt av skiutstyr med flere flyselskap.
Klikk på bildet for større versjon.

Kilde: vg.no


annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart