-->

22. november 2009

Fortsatt ulovlig annonse i SAS magasin

I oktobernummeret av SAS' inflightmagasinet Scanorama oppfordres flypassasjeer til å sende fra seg av kredittkortopplysninger for å delta i et spansk lotteri. Selskapet lovet å fjerne annonsen men i novembernummeret er fortsatt annonsen å finne.

Økokrim og Lotteritilsynet advarte mot lotteriannonsen i SAS sitt flymagasin Scanorama, i oktober. Flypassasjerer oppfordres i annonsen om å sende fra seg alt av kredittkortopplysninger for å delta i et spansk lotteri. Både spanske og norske myndigheter ser på annonsen som et forsøk på svindel.

Ikke svar på annonsen
Kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet advarer nordmenn mot å delta i internasjonale lotterier.

Lotteritilsynet undersøkte saken etter at NRK Dagsrevyen tipset dem om den mistenkelige annonsen i Scanorama. Adressaten krever navn, adresse og fødselsdato, samt kredittkortnummer, CVV-nummer og kredittkortets utløpsdato.

– Dette er opplysninger du absolutt ikke oppgir i et lotteri. Den type opplysninger bør holdes tett til brystet. Å utlevere dette til et utenlandsk lotteriselskap er å be om trøbbel, sa Timberlid.
Lotteritilsynet mener reklamen også er brudd på markedsføringsloven, da utenlandske pengespill ikke har lov til å annonsere i Norge.

Også Økokrim advarer flypassasjerer mot svare på annonsen, og mot å sende fra seg så mye kredittinformasjon.

2,3 milliarder euro
Problemet er denne tosiders annonsen i flymagasinet Scanorama. Her oppfordres leseren til å kjøpe lodd i det spanske nasjonale lotteriet El Gordo. Annonsøren lokker med en gevinst på 2,3 milliarder euro, i bytte mot sensitive kredittkortopplysninger.
Lotteriselskapet kaller seg ”European Lottery Guild” og hevder å være det nasjonale lotteriet i Spania. Selskapet oppgir en adresse i Nederland som mottaker for innsendte lodd.

Et svindelforetak
Spanske myndigheter har sendt et brev til SAS konsernet der de ber dem stoppe slik annonsering, både med hensyn til dem som kan bli svindlet og de spanske pengespillenes anseelse.

I brevet skriver de:
«Det er følgelig klart at det ikke er noen forbindelse overhodet mellom firmaet «European Lottery Guild» og Loterías y Apuestas del Estado (Den spanske stats pengespill), eller Finansdepartementet, slik at enhver henvisning til eller forbindelse mellom dette firmaet og den spanske stat eller dens pengespill er å anse som et svindelforetak.

Vi ber dere følgelig for fremtiden å avstå fra å trykke annonser eller reklameinnslag fra dette firmaet, eller andre med lignende navn, som har som mål å få folk til å delta i den spanske stats pengespill, av hensyn til dem som kan bli svindlet, og for å beskytte de spanske pengespillenes anseelse.»

Det ekte lotteriet El Gordo blir bare solgt på spansk jord.

Informasjonssjef i SAS Bertil Ternert beklaget annonsen i oktober og forsikret om at den skulle fjernes fra neste utgave av Scanorama, det aktuelle flymagasinet ble ikke fjernet fra seteryggen. Nå skylder selskapet på at novemberutgaven var i trykk da denne saken dukket opp, derfor er annonsen også å finne i novembermagasinet.

– Vi tar vår del av ansvaret, magasinet er en bestilling fra oss og det er vi som ønsker å ha Scanorama om bord. Vi syns det er et bra magasin, men i akkurat dette tilfellet har vi gjort en feil og da skal vi rette opp den omgående, sa informasjonssjef i SAS, Bertil Ternert videre.

– Det er en teknisk og vanskelig situasjon. Spanske myndigheter vil ikke at slike annonser skal forekomme utenfor Spania, men de har samtidig vist forståelse for at vi ikke omgående kan fjerne alle disse bladene fra alle stedene de ligger, som er både i Europa og utenfor Europa, forklarer Ternert. I tillegg vil det bli for dyrt å kaste alle magasinene med annonsen, og trykke opp nye.

Dermed oppfordres 1,9 millioner passasjerer ombord i SAS flygninger til å sende alle sine kredittkortopplysninger til en postadresse i Nederland. (nrk.no, osloairports.com)

Foto: skjermdump av scanorama.com

annonse

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart