-->

20. august 2010

Priskrig SAS vs Norwegian

Norwegian og SAS har innledet tidenes priskrig og pøser ut billigbilletter i det norske markedet.
- Har SAS råd til dette, spør luftfartsekspert.

Priskrigen ble innledet for alvor i går da SAS la ut én million billetter med priser fra 345 kroner. Norwegian har på sin side lagt ut en kampanje med priser ned til et par hundrelapper på både norske og europeiske ruter. For reisende betyr det at de kan vasse i billige flybilletter til utpå våren neste år.

Lavpris
Markedsdirektør Camilla Forberg i SAS sier at selskapet satser hardt på den nye kampanjen.

- Dette er den største offensiven vi noen gang har satt i gang, og med reiseperiode fra oktober til ut mars neste år skulle det være gode muligheter for folk å finne billetter, både for de som vil reise så snart som mulig og de som planlegger en feriereise senere, sier Forberg.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian lover på sin side enda billigere billetter enn SAS, og til garantert lavpris:

- For eksempel legger vi ut 300.000 billetter til 199 kroner for én vei. Jeg kan ikke se at SAS gir slike garantier, ypper hun.
Hun legger til at Norwegian også legger ut et stort antall billetter fra 299 kroner og oppover.

Konkurranse
Jason Eckhoff, lederen for nettreisebyrået Restplass.no, tror at den knallharde konkurransen mellom SAS og Norwegian gjør at det blir nødvendig for selskapene å stadig kjøre aggressive priskampanjer i tiden fremover.

- Mange har hevdet at tiden med svært billige billetter er forbi. De tar feil. Tvert imot blir det viktigere og viktigere å holde kostnadene nede, fylle flyene og holde svært gode priser. Dette ser vi også blir forsterket av Ryanair sin satsning i Norge. Skal man henge med, må man være aggressive, mener Eckhoff.

Lokke
Frode Steen, professor ved Norges Handelshøyskole og en av landets ledende eksperter på luftfart, frykter at SAS-kampanjen kan virke forhastet fra selskapets side.

- Norwegian er i ferd med å vokse seg jevnstor med SAS på det norske markedet. Én måte å lokke tilbake passasjerer de har tapt til konkurrenten, er gjennom å sette ned prisene. Hvis dette fører til at selskapet selger seg for billig og er så aggressive at de går med tap, kan dette føre til at SAS igjen må be eierne sine om å spytte mer kapital inn i selskapet ved neste korsvei. Spørsmålet er derfor om SAS egentlig har råd til denne priskrigen, sier Steen.

Steen sier at Norwegian på grunn av nye fly har et kostnadsnivå som gjør at det kan tjene penger selv ved lave gjennomsnittspriser, men at det er viktig også for Norwegiansjef Bjørn Kjos å forbedre inntjeningen. (ap.no)

Foto: VG

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart