-->

13. juni 2011

Nytt system skal sikre flybagasjen din

Hvert år blir mer enn 40 millioner kofferter forsinket, eller forsvinner helt, i forbindelse flyreiser. Det koster flyselskapene mange penger og passasjererne mye irritasjon.

De siste to årene har Aalborg Lufthavn testet et chipsystem med innebygget radiosignaler, som kan følge bagasjens vei gjennom flyplassen og opp i flyet.

Chipene kan også lokalisere kofferter som er kommet på avveie etter landing.

BagTrack heter samarbeidet mellom det danske firmaet Lyngsoe Systems og forskere fra Aalborg Universitet, med hjelp fra Høyteknologifondet i Danmark, skriver aftenposten.no

Vil halvere problemet
Prosjektet har vært en stor suksess og nå skal personell fra Institut for Matematiske Fag ved Aalborg Universitet ta prosjektet videre og utvikle avanserte statistiske modeller. Slik skal oppsamlingen av bagasjedata foregå optimalt og analyseresultatene bli oversiktlige.


annonse


Prosjektet har vært revlusjonerende, ifølge direktør Finn Mathiassen i selskapet Lyngsoe Systems.

- Vi halverer problemet med forsvunnet eller forsinket bagasje på de flyplassene vi tester ved, sier han til avisen.

Nå skal prøveprosjektet ut til flere flyplasser i Norden. Blant disse er Arlanda i Stockholm. Gardermoen er ikke med i første omgang, men det blir også sett lyst på nyheten i Norge.

Viktig
Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, mener prosjektet er interessant, men at det er mange utfordringer på veien dit.

- Vi er opptatt av at bagasjen skal frem, med samme fly som passasjerene først og fremst. Men, når dette ikke skjer, så er det uhyre viktig at man har gode rutiner og systemer for søk og gjenforening av kofferten.

- Teknologien finnes, men krever investeringer i infrastruktur på flyplassene. Så må flyselskapene innarbeide rutiner for effektivt å bruke systemet. En implementering av dette ser vi på med interesse, sier Johansen.

Han kan også fortelle at Gardermoen Lufthavn har et lignende prosjekt på gang.

- OSL har en investering av tag-readere på ankomstbåndene underveis. Det vil også gi en gevinst ved at man blant annet kan finne ut når en koffert blir stilt til disposisjon for passasjeren på ankomstbåndet.

- Dette kan redusere muligheten for svindel, og kunnskap om hvor bagasjen dukker opp vil selvsagt redusere tiden det tar å gjenforene bagasjen med passasjeren, sier Johansen.

Taper store summer
Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring stiller seg også positivt til den nye teknologien.

Ifølge skadestatistikken til Europeiske, ble det utbetalt 25 millioner kroner fordelt på 7500 saker som involverte tap, skade eller forsinket bagasje i 2010 til nordmenn.

- Vi er svært begeistret for dette fremskrittet med elektronisk bagasjetagging. Vi har ventet på det lenge. Vi hadde dialog med et av de store flyselskapene om dette for fem år siden, men økonomi skrinla det den gang.

- Med det nye elektroniske merkesystemet vil man vite hvor det blir av bagasje som kommer på avveie på grunn av forsinkede fly, dårlige bagasjerutiner eller utro tjenere. Det vil derfor også være et meget bra tiltak mot svindel. Vi har flere gjengangere som mister kofferten litt vel ofte. Dette nye elektroniske merkesystemet vil gjøre svindel med bagasje meget vanskelig, sier Vennesland.

Billigere forsikring
Europæiske Rejseforsikring i Danmark har signalisert at dette vil gi billigere reiseforsikringer om systemet kommer i bruk og gir forventede resultater. Det vil imidlertid ikke Vennesland gjøre med det første.

- Det blir interessant å se kostnadssiden av dette tiltaket. Reisegods utgjør en mindre del av den totale reiseforsikringen, og prisen på helårsforsikring er allerede lav. Vi kan derfor ikke love, som danskene gjør, å sette ned prisen på reiseforsikringen. Men vi vil selvsagt vurdere effekt av skadeforebyggende tiltak opp mot pris, slik vi alltid gjør, sier Vennesland.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart