-->

1. juni 2014

Gardermoen: best på lading i Norden


Gardermoen: best på lading i Norden (Illustrasjonsfoto)
Ingen steder i Norden er det samlet flere ladestasjoner for elbiler enn på Oslo Lufthavn Gardermoen. Fra mandag er det plass til over 170 elbiler i parkeringshusene på flyplassen.

Vi liker å kjøre miljøvennlig, også når vi skal ut og reise med fly. Det siste året har antall bilister som bruker elbil til flyplassen økt markant, både i Oslo, Bergen og Trondheim.
Nå er det ikke lenger nok parkeringsplasser for elbilene, og en storstilt ombygging er i gang for å dekke behovet for å kunne lade bilen mens man ferierer eller er på jobbreise.
annonse


Størst i Norge
Bare i år blir det rundt 100 flere ladepunkt for elbiler i parkeringshusene ved Oslo lufthavn på Gardermoen.

– Om vi ikke allerede er det, vil vi om kort tid trolig være den største tilbyderen av parkeringsplasser for elbiler i hele Norden, sier medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo Lufthavn til NRK.

I tillegg til de 40 som allerede finnes i dag, bygges det 74 nye plasser i p-huset nærmest terminalen. Disse står klare til bruk mandag 2. juni, og p-huset får da plass til 114 elbiler totalt.
I parkeringshuset som ligger i tilknytning til hotellet, gjøres det klart for ytterligere 20 strømuttak til elbil. Når utbyggingen er ferdig i september vil elbilistene finne til sammen 50 plasser her. På uteområdene er det nå åtte ladeplasser.

Fare for bagasjestreik tirsdag

– Elbilismen øker, og for oss er det viktig å kunne tilby de reisende muligheten til å lade opp bilen sin mens de er ute og reiser, sier Vangstein.

Gratis enn så lenge
Behovet for å hurtiglade bilen er også blitt større som en følge av at flere kjører elbil.

Ved flyplassen på Gardermoen finnes det i dag ingen mulighet for å hurtiglade bilen. Ifølge Vangstein er dette noe som vurderes i tilknytning til korttidsparkeringen, men at det er et spørsmål om strømkapasitet.

Verken ved flyplassene i Oslo, Bergen eller Trondheim tar i dag ekstra betalt for at bilen, på ordinær måte, lades mens den står parkert. Avinor, som eier flyplassene, har rett og slett ikke funnet et godt nok system for dette ennå.

– Gledelig utvikling
Generalsekretær Snorre Sletvold i Norsk Elbilforening er svært fornøyd med at landets største flyplasser legger til rette for gruppen som utgjør en stadig voksende andel av bilbrukerne.

– Dette er en utvikling vi liker. Oslo lufthavn vil nå være det stedet i Norden hvor det er samlet fleste ladepunkt på ett sted, sier Sletvold til NRK.

Han mener satsingen lufthavnene nå gjør er fornuftig. Parkering = lading.

– Hurtiglading er for raskere påfyll av strøm. Hvis bilen likevel skal stå i ro en stund, kan man like godt benytte tiden til lading. Dessuten er det mer lønnsomt kostnadsmessig å montere vanlige stikkontakter for strømuttak enn hurtigladere, sier generalsekretæren.
Sletvold ønsker at flere skal tenke i samme retning, og utfordrer alle som tilbyr parkeringsplasser i tilknytning til større trafikknutepunkt om å gjøre det samme.

– Dette er en måte å vise at man støtter opp under utviklingen, og denne modellen kan like gjerne brukes opp mot tog,- og båttrafikk, sier Sletvold.IKKE GÅ GLIPP AV DET SOM SKJER.
FÅ NYHETENE PÅ E-POST HVER
MORGEN KL. 07:00 - HELT GRATIS


Din epostadresse:www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart