-->

4. april 2021

SAS og Norwegian lagde mest koronatrøbbel i fjor

SAS og Norwegian lagde mest koronatrøbbel for norske forbrukere i 2020 (Fotomontasje Osloairports.com)

Hver tiende telefon til Forbrukerrådet i 2020 handlet om korona, og flest av disse var om problemer med Norwegian og SAS. Flybransjen generelt kom på andreplass over "verstingene", bare slått av bruktbilselgere.
annonse


Forbrukerrådet fikk dobbelt så mange spørsmål om flyselskap i 2020 som året før, og det markedet klatrer derfor til en andreplass på listen over hva norske forbrukere hadde mest trøbbel med totalt. Av spørsmål om korona, var klart flest om SAS og Norwegian.

Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet, og uttrykker skuffelse over hvordan forbrukerne ble behandlet.

– Vi er skuffet over hvordan myndighetene satte forbrukerne på pinebenken. Når det gjelder måten selskapene behandlet kundene sine på, så skjønner jeg ikke at de tør. Klare rettigheter ble brutt, så 2020 går inn i historien som et kriseår også sett med forbrukerøyne, konstaterer hun.

Wizz Air: Passasjerer refunderes innen én uke 

Regjeringen varslet nylig tiltak for å gi pakkereiseturister større trygghet. Blyverket anerkjenner det, men presiserer at det må gjøres mer for å sikre at forbrukerne får det de har krav på. Hun forteller at folk opplevde at både påske- og sommerferien ble avlyst. De kunne ha betalt mange titusener, som de ikke fikk tilbake fra fly- og reiseselskap da de skulle.

– Det var en tøff økonomisk smell for de fleste. For dem som mistet inntekt på grunn av korona var det krise. 2020 avslørte at forbrukernes sikkerhetsnett raknet da det røynet på. Erfaringene gjør det naturlig å diskutere om det er tilstrekkelig trygt å betale for reiser på forskudd, slik vi gjør i dag, sier forbrukerdirektøren.

Forbrukerrådets koronatopp 2020 (Forbrukerrådet)

 
På topp ti-listen over selskapene forbrukerne hadde flest koronaspørsmål om ligger altså Norwegian øverst, med en «sterk» andreplass til SAS. Resten av listen fylles av reiseselskap, men vi finner SATS på sjuende plass. De fikk kritikk for at de automatisk satte kundene over på digitalt abonnement da de måtte stenge dørene av smittevernhensyn. Etter dialog med Forbrukertilsynet har kundene siden fått tilbud om å få pengene tilbake.

En annen outsider på listen er Elkjøp på niendeplass. De spørsmålene handlet om at de tok bort muligheten for åpent kjøp. Det vil si at en kunde kan levere tilbake det han har kjøpt ubrukt uten å oppgi grunn, og få pengene tilbake.

Bruktbil irriterte mest
Siden Forbrukerrådet begynte å måle hva folk har mest problemer med, har bruktbilen tronet på den tvilsomme toppen. Den ble heller ikke dyttet ned i korona-året med 5415 spørsmål fra forbrukerne (Forbrukerrådets topp 50 over bransjer). Her greier kategorien "Flyselskap" å sikre seg andreplassen etter bruktbil, med 3029 spørsmål fra forbrukerne. Tallet for 2019 var 1523 henvendelser.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart