-->

2. oktober 2021

LO-krav: SAS-ansatte må få jobbene sine tilbake

LO mener SAS bryter med det vi forbinder med et anstendig arbeidsliv (Wikimedia)

Denne uken ble det kjent at SAS omorganiserer flyselskapet og oppretter nye produksjonsplattformer. Gjennom opprettelsen av nye datterselskap omgår selskapet en femårig gjenansettelsesplikt for oppsagte medarbeidere. Oppsagte medarbeidere må nå søke på jobbene sine på nytt – til dårligere vilkår. Som følge av koronapandemien har SAS sagt opp vel 40 % av sine ansatte.
annonse


- Svært mange SAS-ansatte har gått arbeidsledige i over 1,5 år som følge av koronapandemien. De har tatt den største støyten for oss alle sammen. Nå står LO-fellesskapet sammen med dem, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

- Det SAS nå gjør bryter med det vi forbinder med et anstendig arbeidsliv, og er usolidarisk. At SAS oppretter nye selskaper for å unngå gjenansettelse av tidligere lojale ansatte er uakseptabel oppførsel av et selskap som attpåtil har nytt godt av fellesskapets midler, sier LO-sekretær og leder i LO Luftfart, Are Tomasgard.

- Fellesskapet i de tre skandinaviske landene har stilt opp med milliarder for å hjelpe SAS gjennom koronakrisen, med det formål å bevare arbeidsplasser og sikre kritisk samfunnsinfrastruktur, sier Tomasgard.

SAS lovte gjenansettelse - svikter ansatte

SAS-ansatte må søke på egen jobber (illustrasjonsfoto SAS)
Under en luftfartsdebatt i regi av LO Luftfart og Norsk Flygerforbund under Arendalsuka i august fikk Norges-sjef Kjetil Håbjørg spørsmål om SAS vil re-ansette oppsagte skandinaviske medarbeidere når luftfarten tar seg opp, eller om selskapet vil finne andre måter å ansatte billigere arbeidstagere fra andre land på.

Håbjørg svarte at selskapet gjerne vil ha tilbake de som har vært ansatt i SAS. Men det ble ikke sagt noe om at de må søke på jobbene sine på nytt.

SAS sier opp 5000 ansatte, ca 1300 i Norge 

- LO og LO-forbundene har gjennom koronapandemien brukt partssamarbeidet aktivt, og stått skulder ved skulder med arbeidsgiversiden og flyselskapene for å få på plass økonomiske ordninger for luftfarten. Hele samfunnet har stilt opp. At SAS så i ly av pandemien lanserer kreative selskapsstrukturer som omgår avtaler og tidligere ansattes rett til å få jobben tilbake er et brudd på samfunnskontrakten.

LO anmoder nå sterkt konsernsjef Anko van der Werff om å revurdere selskapets planer, honorere gjenansettelsesretten i avtaleverket ved å ta medarbeidere tilbake til morselskapet - uten at de må søke på jobbene sine og starte karrieren sin helt på nytt, sier Tomasgard.

- Det er svært skuffende at et så viktig selskap som SAS, med lange skandinaviske tradisjoner, nå utfordrer anstendigheten i luftfarten. Samtidig merker vi oss at det kommer nye aktører på markedet som vil bygge på den norske modellen og et tillitsfullt partssamarbeid, avslutter Tomasgard.
 
FAKTA
  • SAS oppretter fire produksjonsplattformer, tre av dem vil være en del av SAS.
  • SAS Link skal fly tynnere ruter med mindre fly av typen Embraer E195.
  • SAS Connect (tidligere SAS Ireland): Piloter og kabinansatte i både Connect og Link skal bemannes med mannskap som blir direkte ansatt i disse selskapene. Skal flys med nye A320 neo når disse fases inn i flyparken.
  • SAS Scandinavia skal skifte navn senere, da andre selskap også flyr til og fra Skandinavia.
  • Den fjerde produksjonsenheten er ekstern, og inkluderer leieaktiviteter av fly og mannskap (wet lease) med underleverandører som irske CityJet og estlandske Xfly/ Regional Jet.
  • SAS ønsker at flyselskapets navn skal avspeile den typen produksjon det flyr og ikke dets geografiske plassering.
  • De tre flyselskapene skal drives individuelt med hvert sitt Air Operators Certificates (AOC), men ikke markedsføres da alle flyginger markedsføres som SAS.
  • Norske SAS-flygeres Forening (NSF) mener pilotene i praksis diskvalifisert fra å søke på de nye jobbene, ettersom det kreves godkjente flysertifikater for de nye flytypene Airbus A320neo (Connect), som SAS har bestilt 80 av, og Embraer E195 (Link). Det er også krav om erfaring og minst 500 flytimer for Airbus A320.

Kilder: LO, SAS, VG, E24, NRK, FinalCall

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart