-->

18. februar 2022

Lenge siden du reiste? Her er noen vinterferietips

Mange skal på vinterferie for første gang på to år (Avinor)

Påbud om munnbind og å holde avstand er fjernet, og vi vender varsomt tilbake til normalen. Mange har ikke reist med fly på lenge, og noen er usikre på hvordan det blir. Her er noen tips til deg som skal ut og fly i vinterferien.

Mange har droppet flyreiser de siste to årene. Nå ser vi igjen at nordmenn strømmer tilbake til flyplassene. Enten man skal på et etterlengtet besøk til familien, eller søker sol i sydligere strøk.

Oppmøtetid
– Et av de viktigste rådene våre er å møte opp i god tid, sier kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Harald Nygaard Kvam. Det er fra nettopp landets hovedflyplass at vinterferieutfarten blir aller størst.

– Det blir stadig flere passasjerer så det å beregne litt ekstra tid, gjør at du kan starte reisen med lavere skuldre. Skal du reise innenlands anbefaler vi å møte minimum én time før flyavgang, tilføyer han. Det er også lurt å lese nøye gjennom informasjonen fra flyselskapet ditt i forkant av reisen. Så er du best mulig forberedt.

Dette er flyselskapene på Oslo og Torp  

Fem tips for en god flytur i vinterferien:
  • Sjekk passet ditt. Mange har pass som har gått ut under pandemien
  • Sett deg inn i regler og eventuelle Coronarestriksjoner dit du skal
  • Pakk smart og ha lite håndbagasje.
  • Husk at ski, snowboard og staver er spesialbagasje
  • Møt opp i god tid, så blir skuldrene lavere

Utenlandstur?
Skal du på vinterferie i utlandet må du sørge for å sette deg inn i eventuelle regler i landet du skal til. På nettsidene til regjeringen ligger det til enhver tid oppdatert informasjon om hvilke retningslinjer som gjelder.

– Vi opplever at mange passasjerer fortsatt er litt usikre med tanke på koronareglene. Sjekk hvilke krav som gjelder der du skal, og hvilken dokumentasjon du må ha med deg, forteller Nygaard Kvam.

Avinor anbefaler reisende å følge med på informasjonen fra flyselskapet og møte opp i god tid før avgang.

Her planlegger du din kollektivreise til flyplassen 

Passet
Er det lenge siden forrige tur til utlandet? Husk å sjekke utløpsdato på passet ditt! Politiet melder at svært mange pass har utløpt under korona, og det kan være ventetid for å få nytt.

Bagasje? Husk at skiutstyret er spesialbagasje
Vinterferie betyr skiutstyr og ekstra bagasje for mange.

– Vi ser noen ganger at skibager og annen litt ukurant bagasje som tursekker og liknende har mange stropper. Husk å knyte sammen lange reimer, hemper eller stropper, så dette ikke setter seg fast i bagasjebåndene, sier Nygaard Kvam og tilføyer: – Husk at skiutstyr må sjekkes inn som spesialbagasje.

I sikkerhetskontrollen
Med mindre håndbagasje går sikkerhetskontrollen fortere og mer effektivt. Planlegg på forhånd så slipper du å kaste noe, eller måtte gå tilbake til innsjekk og sjekke inn gjenstander som ikke kan tas med i håndbagasjen.

Håndbagasje: dette kan du ha med deg på flyet 

Noen ting kan kun sendes i innsjekket bagasje, for eksempel: Væske i beholdere som overstiger 100 ml og skarpe eller spisse gjenstander som kan utgjøre en risiko. 

Og dersom du handler taxfree: Pass på å få med deg kvoten i forseglet pose, så slipper du å sette den igjen.

Den travleste dagen i vinterferien
– Fredag 18. februar starter vinterferien for mange på Østlandet. Denne dagen vil bortimot 60.000 passasjerer reise til og fra Oslo lufthavn. Dette er på samme nivå som den travleste dagen før jul i fjor, forteller Nygaard Kvam.

– Vi ser at økningen i passasjertrafikken er størst innenlands, men også utenlands begynner trafikken å øke igjen nå som koronarestriksjonene er lettet, avslutter han.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart