-->

19. juni 2022

Fare for flere flystreiker i sommer (Oppdatert)

Kan bli flere streiker i luftfartsbransjen denne sommeren (Illustrasjonsfoto)

Lørdag gikk flyteknikere ut i streik, og flere kommer etter til mandag. SAS sine piloter har varslet mulig streik fra slutten av juni, og i Europa har ansatte i flere flyselskap varlset streik i sommer. Samtidig er det timeslange køer ved flere, store flyplasser.
annonseLørdag morgen var det klart at 31 flyteknikere i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) var tatt ut i streik, der høyere lønn, helserelaterte krav for ansatte som tar de tyngste skiftene, og hvilke medlemmer NFO har forhandlingsrett for, var hovedkravene.

Oppdatering: Partene møttes igjen søndag kveld uten å komme til noen enighet, dermed utvides streiken fra mandag.

Allerede mandag blir streiken utvidet med ytterligere 75 flyteknikere. Da vil rundt en firedel av flyteknikerne organisert i NFO streike.

Mandag må også Fellesforbundet og NHO Luftfart i mekling for å unngå streik blant bakkemannskap på norske flyplasser. Hele 85 prosent av Fellesforbundet-medlemmene som deltok i uravstemningen med frist 2. juni, stemte nei til resultatet fra forhandlingene i tariffoppgjøret for flyarbeiderne, skriver FriFagbevegelse.

Hvis de ikke blir enige i meklingen, vil Fellesforbundet ta ut 160 medlemmer i streik fra tirsdag 21. juni.

Flyoverenskomsten mellom NHO Luftfart og Fellesforbundet omfatter bakkemannskap som flyteknikere, mekanikere, stuere, sjåfører, rengjøringspersonell og personell knyttet til lasting og lossing og ekspedisjon.

SAS pilotene
levert plassoppsigelsen i begynnelsen av juni og varslet mulig streik når sommerferien begynner for fullt, nærmere bestemt 29. juni.
Du kan lese mer om denne konflikten her.

British Airways, Ryanair og Brussels Airways
er tre andre selskap der det kan bli streiker i sommer.

Misnøyen blant de ansatte i de ulike flyselskapene skyldes delvis at vilkårene og avtalene som ble fryst under pandemien, ikke er gjenopprettet til tidligere nivåer, nå som reiselysten øker. Hos British Airways, har mer enn 16 000 personer på alle nivåer i flyselskapet sagt at de går inn for en streik, blant annet fordi ledelsen har hevet sine egne lønninger, men ikke fjernet lønnskuttet på 10 % for de ansatte, som ble innført da pandemien brøt ut. Ledelsen i selskapet hat mottatt massiv kritikk for dette.

I Ryanairs tilfelle er det de rundt 2000 ansatte i de spanske basene som varsler streik siden forhandlingene om nye avtaler brøt sammen. Mye tyder på at dette er en konflikt som kan spre seg til Ryanairs virksomhet i Italia, Frankrike og Belgia.

Piloter og kabinansatte i Brussels Airlines planlegger å streike 23.-25. juni. Streiken kommer som et svar på det arbeidstakere oppfatter som vanskelige arbeidsforholdmed blant annet krevende turnuser for sommersesongen. Streiken sammenfaller med et toppmøte mellom EU-ledere som er planlagt å finne sted i Brussel 23.-24. juni.

Med mindre det blir en enighet med ledelsen og streiken avverges, vil arbeidsstansen sannsynligvis føre til flyforsinkelser og kanselleringer over hele Belgia. Relaterte forstyrrelser kan strekke seg til 26. juni etter at arbeiderne gjenopptar pliktene sine og jobber for å redusere etterslep.

Flyplassene
Vi skal heller ikke glemme de lange køene som har vært og er ved mange av europas flyplasser. Da pandemien brøt ut ble tusenvis av ansatte på flyplassene sagt opp. Mange av disse har senere funnet seg nye jobber, og mange flyplasser kom for sent på banen med å ansette og re-ansette det personalet som kreves for å få en flyplass til å gå rundt. Det betyr at de ikke er nok folk i innsjekk, sikkerhet, bagasjehåndtering osv. Folk rekker ikke flyene, og flyene reiser både uten passasjerer og bagasje.

Hardest har det gått utover flyplassene Stockholm Arlanda, London Heathrow, Dublin og Amsterdam Schipol.

Oppdatert 19.06.2022 kl. 23:58

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart