-->

3. januar 2023

Vil på sommerferie tross strammere økonomi

Prioriterer sommerferie tross strammere økonomi 📷 illustasjonsfoto

Nesten 7 av 10 skal ha sommerferie i år, men hensyn til pris og privat økonomi veier tungt i valgene av destinasjon. Spania, Sverige, Hellas og Danmark er favoritter.


Årets reisepuls gjennomført av Opinion på oppdrag av Virke finner at nesten syv av ti nordmenn (66 prosent) planlegger å ha sommerferie i 2023.
- Sommerferien er viktig for nordmenn og noe man uansett prioriterer selv om økonomien har blitt strammere for mange.
Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke


Blant de som planlegger sommerferie vil 50 prosent reise ut av landet og da drar vi til kjente og kjære reisemål som Spania, Sverige, Hellas og Danmark, men også Italia og Frankrike.

Mange vil feriere i Norge også, og da drar man på hytta (51 prosent), besøker venner og familie (41 prosent) eller bestiller hotell (20 prosent), camping eller hyttegrend (23 prosent). Viken (26 prosent), Vestlandet (21 prosent) og Innlandet (21 prosent) er de mest populære reisemålene i Norge.

📷 Getty Images

Mange sitter på gjerdet
Samtidig oppgir mange at egen privatøkonomi er styrende for valg av ferie i 2023 og pris spiller en betydelig større rolle i valg av ferie enn målt tidligere. Til sammen oppgir 66 prosent at egen privatøkonomi i svært eller ganske stor grad vil være styrende for valg av reisemål i feriene i 2023.

- Nordmenns reisevaner de siste årene har i stor grad vært preget av pandemirestriksjoner, karanteneregler og smittetall. Nå ser vi at privat økonomi har tatt over som den dominerende faktoren som styrer våre reiseplaner. Selv om omtrent like mange oppgir at de planlegger å ha sommerferie i år som i fjor ser vi at flere sitter litt på gjerdet når det kommer til å booke flybilletter og hotell, sier Pettersen.

Sommerrutene 2023 

Vil bruke mindre penger enn i fjor
Pris er også blitt viktigere for ferieplanene enn tidligere. Totalt svarer 64 prosent at prisen på ferien i svært eller ganske stor grad styrer årets reiseplaner, opp fra 56 prosent fra forrige undersøkelse publisert i januar 2022.

I Reisepuls kommer det også frem at en gjennomsnittlig norsk husholdning planlegger å bruke 36 250 kroner på ferie i hele 2023, en endring på 10 prosent fra fjoråret da tallet var 40 150 kroner.

- Nå som nordmenn kniper igjen på feriebudsjettet så ser vi en økning i antall som velger billigere overnattingsløsninger. Virke vil anbefale at man bruker norske seriøse aktører når man bestiller reiser, hvis ikke kan man havne i en svært sårbar situasjon dersom noe går galt på reisen, fortsetter Pettersen.

Helgeturene er tilbake
Totalt 79 prosent planlegger helgeturer og dette tilsvarer nivået før pandemien. Når helgeturen går til utlandet så er det nabolandene som dominerer listen: Danmark (38 prosent) og Sverige (35 prosent), etterfulgt av Storbritannia (27 prosent) og Tyskland (16 prosent).

Fakta
Virke Reisepuls for 2023:
  • En befolkningsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag av Virke.
  • Totalt har 2 000 respondenter deltatt i undersøkelsen som ble gjennomført i månedene november og desember 2022.
  • Resultatene er basert på et nasjonalt representativt utvalg for den norske befolkningen over 18 år og dataene er vektet på alder, kjønn og geografi.

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart