-->

3. oktober 2023

Air France/ KLM blir nye SAS-eiere

Flykonsernet Air France/ KLM blir nye eiere av SAS 📷 Wikimedia

SAS får det fransk-nederlandske flykonsernet Air France/KLM som en av selskapets nye eiere. Det kunngjør SAS tirsdag kveld. Inn på eiersiden kommer også to investeringsfond og den danske stat.
annonse


Air France/ KLM har nå sikret seg en eierandel på 19,9 prosent i SAS. Samtidig vil den danske staten eie 25,8 prosent av selskapet. Investeringsfondene Castlelake og Lind Invest går inn med henholdsvis 32 prosent og 8,6 prosent eierandel. Totalt har SAS lyktes med å hente inn 12,9 milliarder svenske kroner i kapital, som vil gi selskapet et økonomisk fundament for fremtiden.

For kreditorene innebærer dette at gjeld vil bli omgjort til aksjer som en del av denne restruktureringsprosessen.

SAS konsernsjef, Anko van der Werff, beskriver denne avtalen som en viktig milepæl i SAS Forward-planen og uttrykte tillit til selskapets potensial til å forbli en ledende aktør i luftfartsindustrien i mange år fremover. Han understreker også betydningen av partnerskapet med SkyTeam-alliansen for selskapets fremtidige retning og hvordan dette vil føre til forbedringer i SAS' tjenester for ansatte, kunder og lokalsamfunn.

Denne overraskende investeringen fra Air France/ KLM betyr imidlertid også at SAS forlater den velkjente Star Alliance-alliansen, som har hatt et nært forhold til mange nordmenn i lang tid. SAS vil nå bli en del av SkyTeam, som inkluderer 19 andre selskaper, blant andre amerikanske Delta Air Lines, Korean Air og spanske Air Europa.

Dette strategiske skiftet gir SAS muligheten til å utvikle seg i en ny retning og styrke sin posisjon i den globale luftfartsindustrien. Med tilførselen av ny egenkapital er fremtidige reiser for SAS-passasjerer trygge, og selskapet kan fortsette sitt arbeid med å redusere kostnader og forbedre tjenestetilbudet.

Detaljene og den endelige dokumentasjonen for transaksjonsstrukturen gjenstår å sluttføre mellom investorene og SAS. Transaksjonen må også godkjennes som en del av SAS' restruktureringsplan i henhold til chapter-11 i USA, der selskapet for tiden har konkursbeskyttelse.

Benjamin Smith, administrerende direktør i Air France/ KLM, uttrykte stor tro på samarbeidet og hvordan det vil styrke begge selskapers posisjoner i regionen. Han ser frem til å etablere sterke kommersielle bånd med SAS og forbedre flyforbindelsene for skandinaviske og europeiske reisende. Dette partnerskapet åpner opp for et spennende nytt kapittel i SAS sin historie.

Kort om SAS' historie
SAS (Scandinavian Airlines System) ble grunnlagt i 1946 som et samarbeid mellom de skandinaviske landene: Sverige, Norge og Danmark. Selskapet startet med innenlandsruter og utvidet raskt til internasjonale destinasjoner. I årenes løp har SAS blitt en ledende aktør innen europeisk luftfart, med et omfattende rutenettverk og moderne flyflåte. Selskapet har også gjennomgått økonomiske utfordringer og restruktureringer, men har klart å overleve og tilpasse seg endringer i bransjen. SAS forblir en viktig aktør for reisende i Skandinavia og internasjonalt, med fokus på kvalitet og bærekraftighet.

Artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøyet ChatGPT, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart