-->

17. november 2023

NHO: Dyrere flyreiser og dårligere rutetilbud

Frykter dyrere flyreiser og dårligere rutetilbud 📷 Illustrasjonsfoto

Samferdselsdepartementet dobler flypassasjeravgiften neste år. Det betyr økte flypriser, dårligere rutetilbud og svekkelse av de norske flyselskapene, mener NHO Luftfart.
annonse


NHO Luftfart og administrerende direktør Erik Lahnstein er kritiske til regjeringens varslede økning av lufthavnavgiftene med 200 millioner kroner fra 2023 til 2024.

Lahnstein mener at økningen er flere ganger høyere enn den generelle prisstigningen og at regjeringen sender regningen til flypassasjerer og flyselskaper uten å ha løst fundamentale problemer.

Luftfartsbransjen mener det må kraftigere lut til med ytterligere kostnadskutt i Avinor og at staten må gjeninnføre ordningen med statlig støtte til drift av de minste og ulønnsomme flyplassene.

Lahnstein peker på at flyselskapenes eiere og kreditorer allerede har foretatt enorme nedskrivninger, skutt inn ny kapital i selskapene og kuttet kostnadene kraftig.

I tillegg vil klimagassutslippene ned i årene fremover, og flyselskapene skal gradvis ta i bruk mer bærekraftig flydrivstoff, et drivstoff som koster tre til seks ganger mer. Dette vil øke den årlige utgiften for flypassasjerer og flyselskap med flere milliarder kroner, og Lahnstein mener at bransjen ikke har rygg til å bære ytterligere skatteøkninger på toppen av dette.

Artikkelen er laget med hjelp av AI-verktøyet Perplexity, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart