-->

10. mai 2024

Flere potensielle streiker kan lamme flytrafikken i sommer

Fare for streiker og parkerte fly i vår og sommer 📷 ill.foto Avinor

I de siste dagene har meldingene tikket inn om parter som sitter i forhandlinger og meglinger for å unngå streik. Hvis det skjærer seg kan våren og sommeren by på streiker blant piloter, flyteknikkere, vektere og Avinoransatte.
annonse


Norsk luftfart står overfor en svært usikker sommer med flere mulige streiker som kan ramme både innenriks- og utenriksflyvninger.

Pilotene i Norwegian kan gå ut i streik hvis lønnsforhandlingene bryter sammen. En eventuell pilotstreik vil kunne føre til store forsinkelser og kanselleringer for flyselskapet. Partene har forhandlet siden november i fjor uten å bli enige. Sluttdato for forhandlingene er ikke satt, men det utelukkes ikke en streik nærmere sommerferien.

Samtidig er det brudd i forhandlingene mellom flyteknikerne og arbeidsgiverne, noe som kan utløse streik. En slik streik vil kunne lamme store deler av luftfarten, ettersom flyene ikke kan operere uten vedlikehold og teknisk støtte.

LO Stat og Spekter klarte ikke å lande forhandlingene i Avinor, for 900 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL). Lønnsoppgjøret går nå til mekling. Avinor er et statlig selskap som driver de fleste av Norges lufthavner, og en streik blant de ansatte vil kunne få store konsekvenser for flytrafikken i Norge. Lønnsoppgjøret går nå til mekling, partene har nå 14 dager på seg til å komme til enighet under meklingen. Meklingsdato er ikke fastsatt.

I tillegg varsler Parat at vektere ved norske lufthavner kan gå ut i streik fra lørdag hvis kravene deres ikke blir møtt. Dette vil kunne skape store problemer med sikkerhetskontrollen ved Oslo lufthavn, men også ved andre flyplasser i landet.

En streik kan komme allerede fra i morgen lørdag, men først for vektere ved flere av Oslos museer, før den på kort varsel kan utvides til flyplassene.

Samlet sett kan de potensielle streikene i pilotkorpset, blant flyteknikere og vektere føre til fullstendig lammelse av norsk luftfart i sommer. Reisende oppfordres til å følge nøye med på situasjonen og endre reiseplanene om nødvendig.

Ved en eller flere streiker vil vi både skrive egne artikler om det, samt orientere her:
 

Denne snarveien finner du også på forsiden.

Artikkelen er laget med hjelp av KI, og etterarbeidet av redaksjonen

www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart