-->

21. desember 2015

- Det er blitt et race for å sikre seg plass til håndbagasjen


Rundt halvparten av oss har reist med kun håndbagasje for å spare tid eller penger
Rundt halvparten av oss har reist med kun håndbagasje for å spare tid eller penger.

Å spare tid er viktigere enn å spare penger når det gjelder håndbagasje. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring.58 prosent har gjort dette kun for å spare tid, mens rundt én av åtte sier de har gjort det kun for å spare penger. En kombinasjon av faktorene er viktig for 28 prosent av de spurte.

annonse
5524562_300x250


Og det er mer utbredt å kun ta med håndbagasje blant yngre under 30 år, enn eldre over 60 år i følge adressa.no som siterer undersøkelsen.

- Ulempen med at mange flere kun har med seg håndbagasje, det vil si en liten koffert, er at det ved mange avganger er blitt et race om å komme om bord i flyet for å sikre seg plass til håndbagasjen, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Lavprisselskapene motiverer til mer håndbagasje
Norwegian og Ryanair er blant lavprisselskapene her i landet som tar betalt for innsjekket bagasje. SAS er i gang med et prøveprosjekt på flere reisemål i Europa med samme tilbudet.

Ett stykk håndbagasje inn i kabinen er inkludert i flybilletten hos alle.

Stor oversikt - så mye håndbagasje kan du ha med ombord

- Med lavprisselskapene så har vi de siste årene fått en invasjon av gebyrer i luftfarten som blant annet vedrører innsjekket bagasje. Dette motiverer de reisende til å ta med så mye de kan om bord, med de konsekvenser dette har for både sikkerhet og bekvemmelighet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Norwegian reagerer kraftig på SAS' utspill:

- Å kalle lavprisseselskapenes tilbud om valgfrihet til de reisende en trussel mot sikkerhet og komfort er ikke bare nedlatende, men også ren løgn, sier Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Han påpeker dessuten at deres nyeste fly har svært romslige hattehyller.

- Men husk å følge bagasjereglene, for plutselig kan planen din om en billigere og mer effektiv reise gå i vasken. Hvis du tar med deg for mye om bord, må du betale for å sjekke inn den ekstra bagasjen og sjansen for at flyet blir forsinket øker. Nå som det nærmer seg jul og mange skal reise, er dette ekstra viktig å huske på, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian og legger til at bagasjereglene i stort sett overholdes.

I tillegg til ett kolli håndbagasje kan du ha med deg følgende:

- Du kan også ta med deg en liten håndveske eller en liten veske med bærbar PC som får plass under setet foran deg. Store håndvesker, handleposer eller store vesker med bærbare PC-er kan du ikke ta med i tillegg. Hvis du har med for mye bagasje, må du betale for å sjekke den inn, sier Sandaker-Nielsen.

Dette er forbudt å ha i håndbagasjen

SAS' råd er at reisende må pakke slik at håndbagasjen kan sendes i lasterommet i tilfelle flyet er stappfullt.

- Vi forsøker så langt det er mulig å bruke sunn fornuft. Dette med fleksibilitet er et tveegget sverd, da man kanskje er på utreise til London, på en avgang med halvfullt fly får ta med noe ekstra om bord. Men på hjemreise så kan flyet være smekkfullt, og tydelig preget av at de reisende har vært på juleshopping. Vårt råd er derfor alltid: Pakk bagasjen som om den skal kunne sjekkes inn i lasterommet, og ta med deg verdisaker og skjøre gjenstander i en lett separat bag eller veske som du tar med deg om bord, sier Johansen.

For å redusere håndbagasjemengden om bord, har flyselskapet fokus på hurtig leveranse av innsjekket bagasje. For kunder med gull- og diamantkort settes det prioritetsslipper på bagasjen for at den skal komme raskt ut på båndet.

- Hvor stor andel av de reisende som flyr med innsjekket bagasje varierer meget med rutetider i løpet av en dag, ukedag og destinasjon. I disse dager er det også naturlig å nevne høytider, som jul og påske, sier Johansen.

Kontroll på egne ting
Å reise med kun håndbagasje har sine klare fordeler, mener Vennesland i Europeiske. Du unngår stress med å holde styr på flere kolli.

- Det betyr at du har kontroll på egne ting, og reduserer risikoen for at bagasjen forsvinner under transport. Man slipper å komme til Karibia med kun norsk vintertøy når man selv har kontroll på bagen med badetøy. Det er også en disiplinerende effekt ved at man må tenke gjennom hva man virkelig trenger på reisen og begrense seg til tilmålt vekt på håndbagasje, sier hun.

Men legger til:

- Du skal være reisevant for å reise på langtur med kun håndbagasje. Det krever struktur og prioriteringsevne, men gir god frihetsfølelse. Det ser ut som om nordmenn er blitt flinkere til å pakke det som virkelig trengs å ha med seg.


www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
Uten kommersiell tilknytning til Oslo og Torp lufthavner
Enkelte artikler er laget med hjelp av KI,
og etterarbeidet av redaksjonen
om oss   nettsidekart