-->

14. desember 2015

Rygge legges ned 1. november (OPPDATERT)


Rygge kan bli lagt ned neste høst
Flyplassdirektør Pål F. Tandberg frykter at dersom flypassasjeravgiften innføres vil det bety kroken på døra for sivil luftfart på Rygge.

Mandag ettermiddag møtte han leder av stortingets næringskomite, Geir Pollestad, og sistnevntes partikollega i Sp, Johan Edvard Grimstad. En bekymret regiondirektør i NHO, Nina Solli, var også tilstede.


SISTE: AVGIFTEN VEDTATT
I kveld stemte Stortinget over forslaget om å innføre en flyseteavgift på 80 kroner pluss moms, totalt 88 kroner. Forslaget ble vedtatt, og skal nå ut på høring. (Oppdatert 14.12.2015, kl. 22:05)

– Blir det ikke endringer på passasjeravgiften forsvinner Ryanair og deretter vi, sier Tandberg til Moss Avis, som legger til at han synes det hele er bortimot absurd.
annonseRevet vekk
En rystet Tandberg kunne fortelle at for tre uker siden ble store deler av flyplassens fundament revet vekk. For da ble det fra regjeringspartiene Høyre og Frp samt samarbeidspartiene V og Krf foreslått en flyseteavgift på 80 kroner pluss moms. Fra regjeringens side ble det argumentert med at dette skulle være en miljøavgift.

Les alt om den nye flyavgiften

- En passasjeravgift på 80 kroner er mer enn en øl, sier Tandberg og tenker på de mange som har argumentert med nettopp en økning lik prisen av en pils.

- Dette handler ikke om øl, men en økning som er halvannengang høyere enn hva vi tjener per passasjer, sier han og får støtte av Pollestad som karakteriserer hele avgiftsforslaget som dumt og resultatet av forhandlinger på alt for sene nattetimer. Konsekvensen dersom avgiften innføres 1. april neste år: Ryanair forsvinner, avvikling forventes 1. november og 1000 personer med virke på eller som en konsekvens av flyplassdriften mister jobben. Rygge er en sekundærflyplass og fungerer etter en annen forretningsmodell enn Gardermoen, sier han.

- Stortinget må forstå psykologien i bransjen og være klar over hvem som rammes, minner Tandberg om samtidig som han påpeker at flyplassen har levert plussregnskaper siden 2012.

Ikke invitert
- Det er meget dramatisk, sier Pollestad. Han påpeker at miljøgevinsten og effekt er totalt fraværende og at avgiften kun er til for å fylle penger i statskassen.

- Ikke glem at det er lettere å holde på 1000 jobber enn å skaffe tilsvarende mange nye, sier han og får støtte av Nina Solli. Hun er kritisk til at næringen ikke er blitt invitert til debatt.

Slik kan flyprisøkningen stanses

- Næringslivet vil ha forutsigbarhet, dette er alt annet enn det, sier hun. I følge Solli trenger Østfold fylke 6000 nye arbeidsplasser. Skal det målet nås, må det investeres i fylket.

Johan Edvard Grimstad, fylkespolitiker fra Sp, er ved siden av den generelle bekymringen i det sivile markedet, også opptatt av konsekvensene sett i en militærstrategisk sammenheng. Og han frykter også for hva som kan skje med høyteknologibedriften AIM som har bestemt seg for å satse på Rygge.

– Jeg synes det er trist å se noen av Østfoldbenkens politikere som burde være partipolitisk rause nok til å forstå at dette er feil, sier Pollestad. Han påpeker at det ikke finnes noen mening med avgifter som ikke gir annen effekt enn å være avgift.www.osloairports.com | luftfart- og reiselivsnyheter | 2007 - 2024
uten kommersiell tilknytning til Oslos lufthavner
bruk av KI i redaksjonen
om oss   nettsidekart